Műtrágya extrákkal: élen a nigériai farmerek

Műtrágya extrákkal: élen a nigériai farmerek

Műtrágya extrákkal: élen a nigériai farmerek

agrár

2 perc

Júliusig csaknem félmillió nigériai termelő regisztrált a Nemzetközi Műtrágya Fejlesztési Központ (IFDC – International Fertilizer Development Center) GES „Touch and Pay” NFC-alapú rendszerébe.

Ennek keretében az ország több régiójában a műtrágyához és a vetőmagokhoz való hozzáférés már online szolgáltatás keretében működik. A TAP projekt részeként a Nexus 7 tabletek és érintés nélküli kártyák használatával online központokat hoztak létre Nigéria Abuja és Sokoto körüli területein.

A GES (Growth Enhancement Support) a kormány által kínált mezőgazdasági támogatás, amely valamennyi regisztrált farmernek lehetővé teszi, hogy műtrágyához és vetőmaghoz jusson. Ehhez a termelőnek csak annyit kell tennie, hogy elmegy az egyik beváltó ponthoz, és bejelentkezik a tableten keresztül. A központ az úgynevezett „voucherek” segítségével azonosítja a gazdákat, és rögzíti, hogy milyen termékre van szükségük, illetve mekkora támogatást kaptak eddig. A farmer online kifizetheti a rendelést, így a tranzakció egyszerűbbé és gyorsabbá válhat.   

Hogy mi is az az NFC? Olvassa el korábbi cikkünket! >>A rendszert fejlesztő Consult Hyperion illetékese elmondta, hogy a regisztrációk rögzítéséhez 200-250 fős csapatokat küldtek ki a farmokra. Susie Lonie hangsúlyozta: munkatársaik lefényképezték a gazdálkodókat és a személyi igazolványaikat, hogy később könnyedén azonosítani lehessen őket a beváltóhelyeken. A fotók elkészítését követően a termelők megkapták az NFC-technológiával felszerelt TAP kártyájukat.

A programban részt vevő farmerek emellett egy Nexus 7 tablethez is hozzájutnak, amelyre előzőleg feltöltötték az összes hasznos információt. Bekapcsoláskor az elkészített fényképek segítségével online beazonosítják a felhasználókat, akik ezt követően kiválaszthatják, hogy mit vennének. A vásárlás menete pedig rendkívül egyszerű; a farmer elmondja, mire van szüksége, a központból megkapja a jóváhagyást, és az összeg átutalása után már mehet is a közelben lévő raktárba az áruért. Az egyszerű felépítésű NFC-rendszer minden felhasználói igényt kielégít, pár gombnyomással lehet lebonyolítani a tranzakciókat, és informálódni az árakról, eddigi költésekről.

M2M-et a traktorokba is! >>Afrikában a hiányos hálózati lefedettség miatt egy hasonló projekt lebonyolítása igen sok nehézségbe ütközött eddig, erre azonban most megoldást nyújthat az online rendszer. Az érintett tartományokban eddig nagyjából 400 tabletet helyeztek forgalomba és a rendszer tervezőinek reményei szerint a jövőben még tovább növekszik majd a kezdeményezésben részt vevő farmerek száma.

A projektvezetők arra számítanak, hogy ha a próbaüzem sikeresnek bizonyul, akkor az NFC-technológia alkalmazását egyéb országokra és területekre is ki lehet terjeszteni, például az egészségügyre, oktatásra vagy a tömegközlekedésre. A Consult Hyperion illetékese hangsúlyozta: „Afrikában rengeteg probléma vár arra, hogy orvosolják, számos nehézségre azonban megoldást jelenthet az NFC-technológia bevetése.” Ez különösen azoknak a fejlődő afrikai országoknak az esetében lehet érvényes, ahol a hálózati lefedettség nem megbízható vagy teljes körű.

Forrás: NFC World