Nagyvárosi farmok Dubajban

Kapcsolódó cikkek

Nagyvárosi farmok Dubajban

Nagyvárosi farmok Dubajban

agrár

2 perc

A városi kertészeti és mezőgazdasági projektekre szakosodott Plantagon bejelentette, hogy a dubaji Wollongong Egyetemmel (UOWD) közös vállalkozásba kezd.

A Plantagon főként a vertikális farmterveiről híres, melyből a legelső éppen most épül a svédországi Linköpingben. A farm tervezésének első számú szempontja a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése; nemcsak a terület szempontjából, de olyan elemekre is alapozva, mint például a vízhasználat, a műtrágyák használata vagy a logisztika. 

Dubajban már tesztelik a személyszállító drónt

Bár a vertikális kertészet – ma még – nem képes olyan megoldást nyújtani, amellyel az urbanizáció hatására növekvő városi lakosságot el lehetne látni, de a kisebb mennyiségben igényelt, minőségi zöldségfélék, gyümölcsök előállításának, szállításának kihívásaira újfajta választ adhat.

Az UOWD vállalja a projekthez tartozó marketing- és mérnöki munkákat, illetve a beszállítói lánc menedzsmentjét. Ebből következne, hogy a Plantagon kifejezetten a kert építészeti kivitelezését végzi majd, de egyelőre arról nincs hír, hogy szándékában állna a dubaji területvásárlás.

Dubaj igazán egyedi régiónak számít a 40 Celsius fokos átlaghőmérsékletű, sivatagi megavárosával. Ennek köszönhetően jelentős importra szorul a legkülönbözőbb termékekből, melyeknek jó részét az agrártermékek teszik ki. A Plantagon egyik célja éppen ennek az igénynek a mérséklése azáltal, hogy magukat a farmokat telepítené a városba. 

„Cégünk egyetért azzal a nézettel, hogy az innovatív élelmiszer-előállítás hatalmas szerepet játszik az okosvárosok fejlődésében, és a jövőben minden város életében alapvető fontosságú lesz” – mondta Owe Pettersson, a Plantagon ügyvezetője.

Bár a vállalat vertikális farmjai állítólag csökkenthetnék a mezőgazdasági termelés ökológiai lábnyomát, egyelőre még csak tervezési fázisban vannak. Az első ténylegesen megépített kert az említett linköpingi intézmény lesz, mely a World Food Building nevet kapja. 

Forrás: ReadWrite