Nesttől az Apple okosóráig: nagy dobások az IoT piacán

Kapcsolódó cikkek

Nesttől az Apple okosóráig: nagy dobások az IoT piacán

Nesttől az Apple okosóráig: nagy dobások az IoT piacán

agrár

3 perc

Bár a Dolgok Internetéhez köthető fejlesztések még mindig felfutóban vannak, de már számos olyan innováció kiemelhető, amely meghódította a világot.

Az önmagát Alphabetre átkeresztelő Google mindenképpen vezetőnek számít ezen a területen. A keresőóriás 2014-ben vásárolta meg az okosotthonhoz kapcsolódó készülékkel foglalkozó Nestet. Az otthonautomatizálásban piacvezető cég egyebek közt intelligens füstérzékelőket, termosztátokat, biztonsági kamerákat gyárt. A Google azóta saját okoshangszóróval is előállt. A hangvezérelt Google Home a Google Assistant segítségével kérdésekre válaszol, csatlakozik a vállalat egyéb szolgáltatásaihoz, és az otthoni készülékeket is képes vezérelni.

Olvassa el az első részt is!A ReadWrite oldalán megjelent lista szerint nem sokkal marad le az Alphabet mögött az Amazon, jó néhány, az otthonunkat okosító és automatizáló termékkel. A cég Echo nevű hangszórója inspirálta például a Google Home kifejlesztését, az Echo ugyanis piacot teremtett a folyamatosan bekapcsolt mikrofonnal működő hangszóróknak. Az Amazon az Alexa nevet adta saját virtuális asszisztensének. A program funkciói nagyjából megegyeznek az említett Google-variánssal, azzal a különbséggel, hogy nem áll rendelkezésére akkora adatbázis, mint a keresőóriás fejlesztésének.  

Okostelefonoktól az okosórákig

Az Apple leginkább elegáns megjelenésű és erős számítógépeiről ismert, okostelefonjait pedig tömegek imádják, de az IoT területén is több lábon áll. A legismertebb ezek közül az okosórája, az Apple Watch, mellyel magasra tették a lécet a viselhető készülékeknél. A tervezők a karcsú karórába mérhetetlen mennyiségű funkciót építettek be.

Emellett az almás cég többféle IoT-szabadalommal is rendelkezik. Ezek egyike az úgynevezett „local device awareness”, ami lehetővé teszi, hogy az egymáshoz közel lévő eszközök automatikusan érzékeljék egymás jelenlétét. Ez a funkció lehetőségek széles tárházát nyitja meg például az eszközök helymeghatározása vagy a kiterjesztett valóság (AR) területén is.

A félvezetőktől a hálózatokig

A főleg az Apple-lel együttműködő Skyworks félvezetők gyártásával foglalkozik, így kilóg a sorból, hiszen az előbbi cégek kész IoT-készülékekkel rendelkeznek. Bár a Skyworksre sokan az iPhone fontos alkatrészeinek beszállítójaként gondolnak, a félvezetők valójában minden IoT-berendezéshez nélkülözhetetlenek, és mind az okoseszközök, mind az otthonautomatizálás területén ott vannak.

Mindezek mellett a nagy telekommunikációs cégek jelenleg leginkább azon dolgoznak, hogy infrastruktúrájuk fejlesztésével megbízható kapcsolatot kínáljanak ügyfeleiknek, amellyel nethez kapcsolódó készülékek gond nélkül működhetnek. A felhőtechnológiát szolgáltató vállalatok is a jól működő kommunikációs rendszereiket erősítik. A hálózatok, ahogy egyre szorosabb kapcsolatba lépünk a körülöttünk lévőkkel és az okoseszközeinkkel, még fontosabbá válnak tehát az életünkben. 

A Dolgok Internete napjaink egyik legizgalmasabb technológiai trendje, így nem meglepő, hogy az okosfejlesztésekben rejlő lehetőségekre a befektetők is előszeretettel lecsapnak.

Forrás: ReadWrite