Okos mezőgazdaságba fektet a Mitsubishi

Kapcsolódó cikkek

Okos mezőgazdaságba fektet a Mitsubishi

Okos mezőgazdaságba fektet a Mitsubishi

agrár

1 perc

A japán ingatlanfejlesztő vállalat, a Mitsubishi Estate az Okajama prefektúrában található Sara kertészeti társasággal kötött tőkeberuházási megállapodást.

A Sara a szigetország egyik vezető szereplőjének számít az üvegházas termesztésben. A mostani együttműködés célja, hogy a Mitsubishi Estate tíz év alatt mintegy 30 milliárd jennyi (280 millió dollárnyi) árbevételt generáljon a vállalkozásból, így növelve az üvegház-alapú termelés mértékét.

A tőkebefektetés mértékét nem hozták nyilvánosságra, így azt nem tudni, mekkora összegből is kívánják megvalósítani mindezt.

Az üvegházakban paradicsomot, salátát és paprikát ültetnek majd el. A teljes művelési terület hozzávetőlegesen 11 hektár, ami Japánban jelen pillanatban az egyik legnagyobbnak számít a beltéri mezőgazdasági termelők méretét tekintve.

A termeléshez szükséges villamos energiát a tervek szerint a megújuló energiaforrásnak számító biomassza erőművek biztosítják majd.

A Mitsubishi Estate leányvállalata jelenleg évente 80 tonna magas cukortartalmú paradicsomot termeszt egy nagyjából egy hektáros létesítményben Japán Chiba prefektúrájának területén.

A Sara viszont ennek mintegy ötvenszeresét szállítja le. A mostani együttműködés keretében nagyszabású „okos” beltéri gazdálkodást folytatnak majd, amelyben számítógépeket használnak az üvegházak hőmérsékletének és páratartalmának szabályozására, ezzel garantálva a zöldségszállítást a teljes év folyamán.

A befektető cég további létesítményeket szeretne kialakítani a szigetországban, ezzel növelve a termelt zöldségek mennyiségét és változatosságát. A kiszállítást helyi éttermek és más vállalkozások számára végzik, de akár feldolgozott termékeket is értékesíthetnek.

Mivel a termelés és az eladás is Délkelet-Ázsiában történik, így a vállalat 2030-ra nagyjából 50 hektáros területen gazdálkodhat majd.

A cég tehát komoly potenciált lát a beltéri gazdálkodásban, akárcsak a logisztikai létesítményekben.

A Yano Research Institute számításai szerint az egyéb szektorokból érkező, új szereplők színre lépésével a kapcsolódó piac mértéke Japánban 2024-ben elérheti a 127,7 milliárd jent, ami a 2017-es mérték dupláját jelentené.