Mesterséges intelligencia és okos robotolás a földeken

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia és okos robotolás a földeken

Mesterséges intelligencia és okos robotolás a földeken

agrár

2 perc

A világ élelmiszerigénye egyre nő. 2050-re már 10 milliárdra nőhet a Föld népessége, ugyanakkor a klímaváltozás és a limitált munkaerő bizonytalanabbá teszi az agráriumban dolgozok számára a jövőt.

Az újítások közül kiemelhető a Future Acres cég Carry nevű robotja. Az autonóm szerkezet a betakarításban vehet részt, használatával a kézzel szedhető termények gyorsabban és kevesebb fizikai erőkifejtéssel szüretelhetők.

Nem könnyű munka

Az automatizáció egyre nagyobb szerepet kap az agráriumban, és a mezőgazdasági robotok várhatóan kritikus szerepet játszanak az élelmiszertermelésben, miközben a konzervatívabb és a modern technológiák iránt fogékonyabb cégek is versenyben vannak egymással.

Az ágazatban hagyományosan jelen lévő John Deere fejlesztései például segítik a gazdálkodókat, hogy kevesebb befektetéssel jobb eredményeket érjenek el, miközben csökken a környezeti- és talajterhelés is. A cég eszközeinél alkalmazott mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás az emberi teljesítménynél gyorsabban és nagyobb területen azonosítja a szükséges teendőket, és teszi lehetővé azok elvégzését.

Az intelligens robotika automatizálhatóvá teszi a munkát, amivel a tevékenységek nagyobb méretekben is konzisztensen és pontosan elvégezhetők. A gépi technológia generálta pontos térgeometria információk és a felhőben tárolt adatok együttesen hozzájárulnak a mezőgazdaság fenntarthatóbb működéséhez.

A növekvő költségek is gyorsítják az automatizációt

A világjárvány csak felgyorsította a gépesítés iránt amúgy is meglévő igényt. Az agrárgazdaságok jövedelme idén 12 százalékot csökkenve 79,4 milliárd dollár lehet, vetíti előre egy amerikai kutatóintézet, miközben a termelési költségek – köztük a takarmány, a műtrágya és az emberi munka költsége – emelkednek.

Az amerikai mezőgazdasági minisztériumban azt prognosztizálják, hogy 2021-ben a terület termelési költségei az előző évhez képest 8,6 milliárd dollárral, 2,5 százalékkal emelkedhetnek, elérve a 353,7 milliárd dollárt. Az automatizáció tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy az így megvalósítható optimalizáció és költségcsökkentés révén az ágazat könnyebben kilábaljon a koronavírus-járvány okozta helyzetből.

Strapabíró és sokoldalú robotok

A Future Acres robotja mesterséges intelligenciával és fejlett automatizációval képes átszámítva 227 kilogramm termény szállítására. A gép autonómiáját a számítógépes látás segíti, mindez távoli irányíthatósággal társul.

Carry 7-10 órás akkumulátoridejével egész nap képes követni a szüretelő munkásokat, közben akár 10-16 kilométernyi utat bejárva. A gyártó szerint a gép bármilyen terepen, bármilyen zord időjárási körülmények között dolgozhat, miközben akár 30 százalékkal is növeli a termelés hatékonyságát, és kalkulációik szerint akár 80 nap alatt behozza az árát.

A logisztikában dolgozó polcszkennelő szerkezetekhez hasonlóan, működés közben Carry is gyűjti az adatokat, melyek aztán felhasználhatók a gazdaság működtetésével kapcsolatos döntéshozatalban.

A Future Acres egyelőre az Egyesült Államokban forgalmazza a robotot, célcsoportját a kis- és középméretű agrárgazdaságokat jelentik. Fő befektetői a 400 millió dolláros kezelt eszközállomány felett rendelkező Wavemaker Partners kockázatitőke-alap, illetve a főleg robotikai és automatizálási projektekre fókuszáló Wavemaker Labs kockázatkezelő.

Forrás: