Ön is tehet a klímaváltozás ellen, ha online kertészkedik

Kapcsolódó cikkek

Ön is tehet a klímaváltozás ellen, ha online kertészkedik

Ön is tehet a klímaváltozás ellen, ha online kertészkedik

agrár

3 perc

Az Antarktisz jege olvad, míg Hawaii szigetén nemrég havazott, mintha a természet teljesen megbolondult volna. Szinte nem telik el nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a klímaváltozásról, ami ellen Ön is sokat tehet. Mutatjuk, hogyan!

Lehet, hogy elsőre nem is gondolná, de kertészkedés közben is rengeteget segíthet a Földnek. Mindössze néhány hétköznapi dologra kell csak odafigyelnie. Amire szüksége lesz, az egy wifi kapcsolat, egy kert és némi odafigyelés.

Öntözésvezérlés wifin keresztül

A víz az emberiség egyik legnagyobb kincse, amit sokan nem értékelnek eléggé, pedig egy átlagos háztartás naponta akár 120-150 litert is elhasználhat belőle. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy mire és mennyit használunk belőle.

A wifi segítségével működtethető intelligens öntözőberendezéseknek hála most ez a probléma is megoldódhat. A rendszer lényege, hogy az internethez csatlakozva egy webes felületen saját magunk szabályozhatjuk a locsolást. Ugyanis amíg egy hagyományos öntözőrendszer az előre meghatározott időszakban kapcsol be, addig az online szabályozható változat csak abban az esetben aktiválódik, ha  engedélyt adunk rá.

Ennek pedig számos előnye van. Egyrészt akkor is megöntözhetjük a gyepet, ha éppen a világ másik felén vagyunk, ami különösen jól jön akkor, ha frissen ültettünk növényt a kertbe. Szóval, ha megálmodtunk magunknak egy virágágyást, de eddig azért nem mertük megvalósítani, mert keveset vagyunk otthon, most megoldódhat ez a gondunk.

A korszerűbb öntözőrendszerekkel tudatosan és hatékonyan használhatjuk a vizet, vagyis nem megy kárba egyetlen csepp sem, aminek hála – a hagyományos módszerekhez képest – akár 70%-kal nagyobb vízmennyiséget takaríthatunk meg.

Ezzel máris sokat tettünk a kertért és a bolygóért egyaránt, sőt legközelebb a vízszámlánk is alacsonyabb lesz majd. Ezért pedig hálás lesz a környezet, valamint a pénztárcánk is.

Hiszen képzeljük csak el, hogy néhány gombnyomás segítségével bárhonnan nyomon követhető a birtokunk aktuális állapota! Ráadásul amikor hazaérünk, csak annyi dolgunk lesz, hogy élvezzük a zöldellő és virágzó kertünk minden egyes szegletét. Végre nem lesz túlöntözve a hagymás virágok ágyása, és nem fog kiszáradni a cserjesor sem. Olyan érzés ez, mintha végre minden a helyére kerülne.

Vegye figyelembe a várható időjárást!

Természetesen ahhoz, hogy tudjunk tervezni a vízfogyasztással, érdemes figyelembe venni az aktuális időjárást, valamint azt, hogy milyen idő várható a következő napokban. Ehhez keresve sem találhatunk jobb eszközt, mint egy digitális időjárás állomás. A szerkezet a bel- és kültéri hőmérséklet mellett a várható időjárást, az aktuális páratartalmat, valamint a zaj- és szén-dioxid szintet is jelzi a kertünkben. Mivel akár wifire is csatlakoztathatjuk, így otthon sem kell lennünk, hogy ezekről tudomást szerezzünk, ugyanis az okostelefonunkkal bármikor megnézhetjük az adatokat. Ugyanakkor joggal gondolhatjuk azt, hogy miért lenne erre szükségünk, ha a televízióban és a rádióban folyamatosan hírt adnak az aktuális időjárásról.

Ezzel viszont az a gond, hogy egyrészt ezek az adatok megyékre és régiókra vonatkoznak, így nem biztos, hogy például pont a mikertünket érinti a közelben elhaladó csapadékfelhő. Másrészt pedig ez a szerkezet minden esetben az éppen aktuális adatokról ad tájékoztatást, vagyis, ha a televíziós időjárás-jelentés óta például megváltozott a szélirány, az „okos” kertész tudni fogja, hogy kell-e esőzésre számítani. Így folyamatosan képben leszünk az időjárással kapcsolatban anélkül, hogy aggódni kellene amiatt, biztosan pontos volt-e, amit a meteorológus állított.

Abban az esetben, ha mégsem lenne igaza az előrejelzésnek, az okostelefonunkon keresztül akár az utolsó pillanatban is állíthatunk a megadott beállításokon online öntözésvezérlő esetén, vagyis nem kell fejvesztve hazarohannunk, hogy ki- vagy bekapcsoljuk a rendszert.

Miért fontos a vízzel való takarékoskodás a klíma szempontjából?

A vízzel való takarékoskodás több szempontból is fontos. Egyrészt energiát spórolunk meg azzal, ha nem használunk feleslegesen vizet, nem beszélve arról, hogy a Földet belátható időn belül vízhiány fenyegeti. Az ENSZ egyik tanulmánya szerint 2040-re annyira kiaknázza az emberiség a vízkészleteit, hogy a Föld népességének fele küzd majd vízhiánnyal. Miért is ne tehetnénk meg néhány apróságot ahhoz, hogy egy kicsit jobbá tehessük a világot, ahol élünk?

Szerző: Megyeri Szabolcs kertészete
www.megyeriszabolcskerteszete.hu/blog