Önvezető, elektromos traktor hódíthatja meg a szántóföldeket

Kapcsolódó cikkek

Önvezető, elektromos traktor hódíthatja meg a szántóföldeket

Önvezető, elektromos traktor hódíthatja meg a szántóföldeket

agrár

2 perc

A gépi tanulást is ismerő jármű értékesítését 2021 őszén kezdheti meg az amerikai Monarch.

Az összegyűjtött 20 millió dolláros tőke nagy részét a Musashi Seimitsu Industry japán autóalkatrész-gyártó biztosította, de a befektetők sorában megtalálható a CNH Industrial és egy indiai traktorcég is, valamint olyan kockázatitőke-befektetők, mint az At One Ventures és a fenntarthatóságra fókuszáló MUUS is.

A kaliforniai cégnek a legújabb önvezető hardvert és szoftvert használó, 50 ezer dollártól kínált okostraktora képes akár sofőrrel, akár autonóm módon működni. Elvégeztethetők vele előre programozott feladatok, de lehetséges az is, hogy egy operátor a Monarch interaktív automata funkcióit használja, amivel az például gesztusokkal irányítható, és árnyékok alapján követheti az előtte haladó munkásokat.

Azért, hogy a sofőr nélküli működés során se forduljon elő baleset, a járművet 360 fokban látó kamerákkal is ellátták, ezek támogatják az elgurulást és ütközést gátló funkciót, valamint felismerik, ha ember vagy állat kerül az útba. A gép akkumulátorai 4-5 óra alatt töltődnek fel teljesen.

Adatokban is erős

A mezőgazdasági jármű egy munkával töltött napon bő 240 GB-nyi növényekkel kapcsolatos adatot ment és elemez, és a gazdálkodók jelenlegi eszközein túl az új generációs okosszerszámokat is képes használni.

A szenzorok és képalkotó eszközök információinak feldolgozása rámutat a kritikus adatpontokra, így lehetővé válik a teljesítés valós idejű finomhangolása és a terméshozam, az aktuális növekedési fázis és más növényi mérőszámok hosszú távú becslése. A felhőben biztonságosan tárolt adatok hosszú távú feldolgozása gépi tanulással történik, így minél több időt tölt az okostraktor munkával, annál pontosabb lesz a szántóföldi növények állapotával kapcsolatos elemzés, ígéri a cég.

IoT és fenntarthatóság

Az AgTech Breakthrough Awards-on tavaly az év traktorának választott fejlesztés a gyártó szerint segíthet a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásait enyhítésében, és abban is, hogy az agrárium meg tudjon felelni az egyre növekvő élelmiszerigényeknek.

Amíg a hagyományos dízelmotoros traktorok nagyjából 14-szer annyi káros anyagot bocsátanak ki, mint egy autó, addig a Monarch járművének előnye, hogy tisztán elektromos hajtással működik. Az okostraktor növeli a munka hatékonyságát és segíthet a hozam maximalizálásában is.

A jármű összekapcsolható a dolgozó okoseszközeivel is, így oda érkezhetnek a különböző riasztások és a különböző helyzetjelentések, esetleg a helyi időjárásról szóló vagy a működéssel, adatgyűjtéssel kapcsolatos részletes információk.

A cégnek a gazdaságokkal foglalkozó vezető szakembere, Carlo Mondavi szerint a fejlesztés biztonságosabb és fenntarthatóbb irányba viszi az agráriumot azáltal, hogy csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a szükséges növényvédőszerek mennyiségét, valamint az autonóm üzemmód használatával távol tartja a dolgozókat a veszélyes helyzetektől.

Az ehhez hasonló méretű és típusú traktorok egyre elterjedtebbek világszerte, évente 1,4-1,5 millió darabot adnak el belőlük. Piacuk az Egyesült Államokban is egyre bővül, és a gépek jellemzően évi több mint 100 napot vannak használatban. A Monarch a befektetőkből származó összegből az első eladásokat még idén ősszel Kaliforniában és más, az ország nyugati felében elterülő államokban tervezi.