Önvezető járművek: a traktorok beelőzik a személyautókat?

Kapcsolódó cikkek

Önvezető járművek: a traktorok beelőzik a személyautókat?

Önvezető járművek: a traktorok beelőzik a személyautókat?

agrár

1 perc

Magától műveli a szántóföldet a John Deere autonóm traktorja, ezzel a nagy dobással készült a mezőgazdasági gépgyártó óriás a Las Vegas-i show-ra.

Valójában nem egy teljesen új modellről van szó, az automatizált funkciók ugyanis – egyfajta készletként – már bizonyos meglévő traktorokhoz is hozzáadhatók. A gyártó azonban a rendszer közvetlen értékesítéséről még nem döntött, és lízing vagy előfizetés alapú elérhetőségben is gondolkoznak.

Az idei CES technológiai kiállításon bemutatott új készlet hat pár sztereókamerát használ környezetének monitorozására, a tárgyak észlelését és az ütközések elkerülését pedig a gépi tanulás (machine learning, ML) segítségével végzi. A nagy teherbírású gép okostelefonos alkalmazásról felügyelhető.

Mivel a biztonság ebben az esetben is kulcskérdés, így a John Deere arról is tájékoztatott, hogy a hivatalos bemutatót megelőző három éven keresztül, valós környezetben – azaz farmokon, termőföldeken – is tesztelték fejlesztésüket.

Ezzel együtt csak fokozatos bevezetést terveznek. A Reutersnek azt nyilatkozták, hogy az idei évben csak 12-20 gép értékesítését tervezik, mielőtt nagyobb mennyiségben is piacra dobnák azt. Továbbá fontos, hogy az új szett körülbelül egy nap alatt, utólag is felszerelhető a már meglévő 8R traktorra.

Az adatvédelem kérdését is érdemes kiemelni. A gépgyártó önvezetői traktorjai által gyűjtött adatok ugyanis a vállalat tulajdonában lesznek, de a gazdák kérhetik, hogy azokat ne adja ki a társaság.

Az autonóm 8R traktor és a hozzátartozó eke 500 ezer dollárba kerül, ami átszámítva körülbelül 160 millió forintot jelent. Ehhez még meg kell vásárolni a rendszert, ami további 16 millió forintos költség.

Forrás: