Robotkertész könnyítheti meg az üvegházi munkát

Kapcsolódó cikkek

Robotkertész könnyítheti meg az üvegházi munkát

Robotkertész könnyítheti meg az üvegházi munkát

agrár

1 perc

Az autonóm, teljesen automatizált Kompano paradicsom levélvágó robotot még pár évvel ezelőtt mutatták be. A gép most készen áll a bevetésre, amit a szeptember 28-i Greentech Expón szeretnének bizonyítani.

A robot képes önállóan mozogni a dolgozók mellett az üvegházakban és folyamatosan, a hét minden egyes napjának 24 órájában használható.

A gép a paradicsomok levelének levágásával ösztönzi a növényeket növekedésre. A gyártó szerint a robotika hasznos megoldást nyújt a napi műveletek folyamatosságának és kiszámíthatóságának növelése révén, miközben a költségeket a humán erőforrás alkalmazásához viszonyítva hasonló vagy akár alacsonyabb szinten tartja.

A sok változónak, komplexitásnak és a folyamatosan változó üvegházi körülményeknek köszönhetően a termelők intelligens és felhasználóbarát technológiát igényelnek, megbízható működéssel és tartóssággal kombinálva.

A Kompano megkönnyíti a termelők számára a munkaerőszervezést. A gép okoskészülékről vezérelhető, a beállítások a felhasználók egyedi preferenciáihoz és igényeihez illeszthetők.

A Kompano az emberi munkaerő mellett, a fárasztóbb feladatok elvégzésre is használható. A tervező holland Priva cég a személyzet képzéséhez és a robot üzemeltetéséhez is támogatást nyújt, valamint átfogó szervizprogramot is kínál.

A robotot vezető holland termelőkkel, technológiai partnerekkel és szakértőkkel együttműködve fejlesztették ki. A Priva elve, hogy csak a felhasználók tudják igazán felmérni a robot gyakorlati alkalmazhatóságát.

A gépet számos üvegházban tesztelték Hollandiában. Jelenleg 50 darabból álló sorozat gyártása folyik. Az első darabokat a termelők kapják. A tervek szerint idővel a sorozat kibővül majd az uborka levélvágó robotjával, valamint paradicsom és az uborka leszedésére alkalmas darabjaival.

Forrás: