Szántóföldi permetezés okosan

Kapcsolódó cikkek

Szántóföldi permetezés okosan

Szántóföldi permetezés okosan

agrár

2 perc

Megjelent a Cropwise Spray Assist applikáció. A Syngenta fejlesztése a környezet megóvása mellett növeli a szántóföldi permetezések hatékonyságát. Az alkalmazás óránkénti időjárási előrejelzéssel (5 napos) és növénykultúrára szabott permetezéstechnikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat.

„Az elmúlt évtized rendkívül nagy előrelépést hozott az agrárdigitalizációban. Vállalatunk számára stratégiai kérdés, hogy a mezőgazdasági termelők számára olyan a fenntarthatóságot is szem előtt tartó komplex megoldásokat fejlesszen, amelyek hozzájárulnak gazdálkodásuk eredményességéhez. Ennek fontos szeletét jelentik a digitális megoldásaink, amelyek Cropwise márkanéven jelennek meg. Az első hatékony platformunk, a Spray Assist előnyeit már a magyar gazdálkodók is kihasználhatják” – ismertette Heicz Péter, a Syngenta agrárinnovációért felelős dél-kelet európai vezetője.

A Spray Assist alkalmazást a permetezés optimalizálásában és a hatékonyság növelésében segíti a termelőket. „Magyarországon 17 éve végzünk alkalmazástechnikai vizsgálatokat, amelyek megmutatják, hogyan dolgoznak adott környezetben a termékeink, például a különböző típusú fúvókákkal. Ezekben hatékonysági vizsgálatokat és a növényeken lerakódott hatóanyag mennyiség visszamérését is elvégezzük” – tette hozzá.

A helyes időpont megválasztása egyrészt a permetezés eredményességét, tehát magát a hatékonyságot biztosítja, másrészt figyelni kell arra is, hogyan lehet óvni a környezetet az elsodródás csökkentésével a művelet során. „A kísérleteink bizonyították, hogy a permetezőgépek beállításának és üzemeltetésének apróbb finomhangolásai milyen jelentős különbségeket okozhatnak az elért eredmények között” – emelte ki Máté Endre, a cég Duna-régiójának növényvédelmi fejlesztési vezetője.

A magyar nyelvű, okostelefonokra optimalizált alkalmazásban a felhasználó egyszerűen kiválaszthatja a kezelendő növényfajtát, a permetezés célját és a növény fejlettségi állapotát. Az applikáció segít a legfontosabb paraméterek beállításában, köztük a megfelelő fúvóka kiválasztásában, a permetlé mennyiségének meghatározásában, valamint a haladási sebesség és a permetezési nyomás megválasztásában.

Az alkalmazás ötvözi a legmegbízhatóbb időjárási modelleket, és segíti a felhasználónak legalkalmasabb időszak kiválasztásában. A tervezett permetezés közeledtével értesítést is küld a felhasználónak: ebben órára lebontva megmutatja, hogy mikor a legmegfelelőbbek az időjárási feltételek adott területen. Még a kockázati szintekre is ad javaslatot, hogy a kiválasztott időben ajánlatos-e elvégezni a beütemezett munkát.

A Spray Assist használatával meg lehet tervezni a heti menetrendet, fel lehet készíteni a permetezőgépet, így optimalizálni lehet a művelet hatékonyságát. Azáltal pedig, hogy a permetlé elsodródás akár 90%-ban csökkenthető, a gazdálkodó óvja a környezetet is.

Az applikáció jelenleg a fő szántóföldi kultúrákban használható, de ez a későbbiekben bővülhet majd – például zöldségfélékkel. Adatbázisa 10 vezető fúvókagyártó 600 típusára vonatkozó adatait tartalmazza. Az ingyenesen használható alkalmazás letölthető Androidra és iOS-re.