Szélenergia és fertőtlenítés másképp – Ez is M2M!

Szélenergia és fertőtlenítés másképp – Ez is M2M!

Szélenergia és fertőtlenítés másképp – Ez is M2M!

agrár

2 perc

A gépek közötti kommunikáció (machine-to-machine) hatalmas változásokat hozhat – szinte minden területen: a cégek működésében, a biztonságtechnikában, a szállítmányozásban, a vagyonvédelemben, az egészségügyben és az energiaszektorban is. Ez utóbbi két területet nézzük most meg közelebbről.

Automatizált fertőtlenítés és egyszerű szélturbina-karbantartás – két elképzelés csupán, amely a gép-gép kommunikáció révén könnyen megvalósulhat, az M2M-technológia ugyanis óriási potenciállal bír a cégek számára.

Az új innovációk ígérete nem csak abban rejlik, hogy költséget takarítunk meg, mert nincs szükség alkalmazottra, akinek időnként ellenőriznie kell a kihelyezett berendezést, vagy mert a repülésnél pontosabban figyelemmel tudjuk kísérni a csomagjaink aktuális helyzetét. Ez a technológia összeköti az embereket, az adatokat és a készülékeket, javítva ezzel a társadalmak mindennapjait.

Egészségügy

Vegyük például a műtéti beavatkozáskor használt eszközök fertőtlenítését. Ezeknek az eszközöknek a többségét még mindig kézzel fertőtlenítik, holott ennek megváltoztatása életeket menthet. “Képzeljünk el egy automatizált fertőtlenítő folyamatot, amely nem csak áttisztítja az eszközöket, hanem oda is teszi őket, ahol a sebésznek szüksége lesz rájuk” – vetette fel prezentációjában Nikhol Chauhen, a GE Global Research-től az idén rendezett M2M evolúciós konferencián és kiállításon.

Hozzátette: “az adatok és a minták megjósolhatóvá válnak, a gépek egyre elképesztőbb tudással bírnak majd. Előreláthatólag 50 milliárd internetre csatlakoztatott eszköz lesz a Földön, és ez nem csak a cégek számára rejt páratlan lehetőségeket, hanem általánosságban a társadalmunknak is”.

Energetika

A szakember beszédében egy másik példát is felhozott: hogyan alkalmazható például az M2M-technológia a szélturbinák működésében és karbantartásukban? Az M2M segítségével a turbinákat ma már nem kell kézzel átállítani, ha a szél iránya, erőssége megváltozik. Elég, ha ezek a szélkerekek a „szomszédjuktól” elkérik és lemásolják a megváltozott adatokat, és így zavartalanul tudnak elektromosságot generálni. Ugyanez a technológia a karbantartást is megkönnyíti.

„A területre belépő mérnök pontosan tudja, hogy melyik turbinához kell mennie, de elég, ha csak megközelíti. Anélkül, hogy megmászná az 500-valahány lépcsőfokot, orvosolhatja a problémát egy távoli munkatárs közreműködésével” – mondta Nikhol Chauhen. Ez a példa maga az M2M gyakorlati megvalósulása.

Forrás: M2M Evolution