Technológiában és adatban gazdag iparággá válhat az agrárium

Kapcsolódó cikkek

Technológiában és adatban gazdag iparággá válhat az agrárium

Technológiában és adatban gazdag iparággá válhat a mezőgazdaság

agrár

2 perc

Komoly kihívások előtt áll az ágazat: egyszerre kellene zöldebbnek és hatékonyabbnak lennie, emiatt is egyre jobban felértékelődik a digitalizáció szerepe.

Globálisan a Dolgok Internete (IoT) szegmens értéke 2026-ra a 18,1 milliárd dollárt is elérheti a szektorban. A mezőgazdasági IoT a 2021-es 11,4 milliárd dollárról emelkedhet erre a szintre, ami 9,8 százalékos összetett éves növekedési rátát jelent – írta az Analytics Insight.

A piac bővülését számos tényező generálja. A Föld népességének növekedésével jelentősen nő az agrártermékek iránti kereslet, az ágazatban terjed az IoT és a mesterséges intelligencia használata, de a többi között kiemelhető az is, hogy egyre többen használják az állatállomány monitorozására és a betegségek detektálására is az új technológiákat.

Fejlesztés és adat nélkül nem fog menni

A mezőgazdaság technológiában és adatban gazdag iparággá válhat például a vezérlőrendszerek, a víz-, vegyszer- vagy tápanyagmennyiséget célirányosan kijuttató rendszerek, az IoT, a mesterséges intelligencia (AI) és a távolról felügyelhető szenzorok terjedése révén.

A Dolgok Internete várhatóan egyre nagyobb szerepet játszik majd a termelékenység fokozásában, miközben az agrárium számára komoly kihívást jelent a klímaváltozás. A precíziós gazdálkodás részei lehetnek az IoT-alapú technológiai eszközök és rendszerek, ezek a fejlesztések hozzájárulnak a működési hatékonyság növeléséhez, a termésmaximalizáláshoz és az energiafelhasználás optimalizálásához.

További fontos szegmens a terepről származó adatok valós idejű gyűjtése, tárolása és elemzése, valamint az ellenőrzőplatformok fejlesztése is. A különféle IoT-applikációk között megtalálhatók a precíziós növénytermesztéssel, az állatállomány monitorozásával vagy például az intelligens üvegház távfelügyeletével foglalkozó fejlesztések is.

Hogyan védekezhetünk digitális csapdákkal a kártevők ellen? Olvassa el korábbi cikkünket is! >>>

A gazdálkodók elsősorban a cégük fő tevékenységeire koncentrálnak, de a gépesítés és a digitalizáció egyre inkább fel fog értékelődni és megkerülhetetlenné válik a jövőben. Az említett tényezőkön kívül a korlátozott erőforrások, és a képzett, gyakorlott munkaerő hiánya is nagyobb nyomást helyez az ágazati szereplőkre, hogy nyissanak az innovatív technológiai megoldások és az automatizálás felé ezen a területen is.