Új digitális megoldásokkal támogatja az agráriumot a NAK

Kapcsolódó cikkek

Új digitális megoldásokkal támogatja az agráriumot a NAK

Új digitális megoldásokkal támogatja az agrárium hatékonyságnövelését a NAK

agrár

2 perc

A nagyvállalatok és innovatív startupok együttműködéseit segítette elő az első hazai agrárfókuszú inkubációs program, a NAK TechLab. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a programban részt vevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik. A három hónapot felölelő programnak köszönhetően számos termékfejlesztés indult el a nagyvállalatok és a vállalkozások között.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által tavaly indított NAK TechLab program a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startupok segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik azt. Továbbá az is cél, hogy a fejlesztések segítségével Magyarország központi szerepet tölthet be az Európai Unión belül az agrárszektor fejlesztésének területén.

A NAK TechLab fő célja, hogy valós piaci problémákra találjon megoldást, erre jelentenek garanciát a szakmai partnerként szerepet vállaló nagyvállalatok. A működő megoldások a nagyvállalati infrastruktúrán keresztül képesek a leggyorsabban eljutni a gazdálkodókhoz, ezzel elősegítve a szektor modernizációját és a hatékonyság növelését.

A programhoz olyan cégek csatlakoztak, mint a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, az Axiál Kft., a KITE Zrt., a Hungarna Kft. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. A fejlesztéshez szükséges forrást Magyarország legnagyobb kockázati tőkét kezelő cége, a Hiventures Zrt. biztosította.

Az együttműködések a startupok és a nagyvállalatok között már elindultak, segítve ezzel az új vállalkozások piacra jutását, illetve a technológiák szélesebb körben való terjedését.

Virtuális Demo Day-en döntött a zsűri

Az inkubátorprogram zárásaként – a koronavírus-járványra tekintettel – a csapatok a Design Terminal által megszervezett és technológiailag lebonyolított első magyarországi virtuális Demo Day-en mutatták be megoldásaikat és a nagyvállalatokkal közösen indított együttműködési terveiket. Nyolc csapat, három zsűritag, egy moderátor és több száz érdeklődő csatlakozott egyszerre, térben egymástól távol, online platformokon, Winkler Róbert – szintén virtuális – műsorvezetésével.

A zsűriben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője és Moldován András, az AnimalSoft Kft. tulajdonos-ügyvezetője tett fel kérdéseket a prezentáló csapatoknak. Az eseményt a NAK TechLab és a Design Terminal Facebook-oldalán lehet visszanézni.

Az adás végére a digitális almamoly-csapdát fejlesztő SMAPP gyűjtötte be a legtöbb voksot a nézőktől.

„A NAK TechLab különböző programokon keresztül a jövőben is segíti az innovatív mezőgazdasági startupokat annak érdekében, hogy megtalálják helyüket a piacon, ezzel segítve a hazai agráriumot. Továbbá is várjuk azoknak az innovációban élenjáró nagyvállalatoknak a jelentkezését, amelyek kíváncsiak a különböző agrárdigitalizációs fejlesztésekre, startupperek ötleteire, és szívesen bekapcsolódnának a projektbe” – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.