Ütőkártya lehet a korszerű agrometeorológia

Kapcsolódó cikkek

Ütőkártya lehet a korszerű agrometeorológia

Ütőkártya lehet a korszerű agrometeorológia a klímaváltozás elleni harcban

agrár

1 perc

A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Macro-cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft. között jött létre.

A most aláírt megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A tájékoztatás szerint a széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak – idézte a Trendfm.hu az MTI összefoglalóját.

A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat – például az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer. Ennek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodásban, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárásoknál.