Így is védhetjük a növényeinket a kertben

Kapcsolódó cikkek

Így is védhetjük a növényeinket a kertben

Védelem a növényeknek a kertben hálók, szegélyek, kerítések segítségével!

agrár

2 perc

A kerttulajdonosoknak rengeteg tennivalója akad a rendezett, szép kert érdekében, hiszen védelmet kell nyújtani az idegenek, a háziállatok, a kártékony élőlények, esetenként az erős napsugárzás ellen, továbbá elkülöníteni az egyes funkciókat az áttekinthetőség és használhatóság érdekében.

Az ingatlan körül és azon belül is használhatunk különféle kerítéseket a veteményes, a virágágyás elkülönítésére, a háziállatok távol tartására. A védelem műtárgyai időről időre javításra, cserére szorulhatnak, ezt házilag is megoldhatjuk a készen kapható, könnyen telepíthető rendszerek használatával. Melyik kerítést hova használjuk? Mit tehetünk az idegen tekintetek, valamint az erős napsugárzás ellen?

Az árnyékolás fontossága

A rendezett kert könnyen megteremthető tervezéssel és némi munkával, a Legjobb Munkaruha Webshop kerítései, hálói segítségével. 

A vízszintesen kifeszített árnyékolóháló a nyári árnyékolás és hűtés legfontosabb eszköze, hiszen védelmet nyújt a növények és az emberek számára a magas hőmérsékletnek való kitettség ellen. A fák törzsére, fagyérzékeny növények köré is tehető, hogy megvédje, melegen tartsa. Árnyékolóhálót a kerítésre függőlegesen is felrakhatsz, hogy korlátozd a szomszédok belátását. Erre alkalmasak a dekoratív bambusz vagy bambuszhatású, de ellenállóbb műanyag kerítéselemek.

Attól függően, hogy milyen védelmet szeretnél, különböző árnyékolási arányú hálók közül választhatsz. Minél magasabb ez a százalék, annál több napfényt képes blokkolni, annál magasabb lesz az árnyékoló hatás. Akár 5-10°C-kal csökkentheti az árnyékolóháló alatti hőmérsékletet, a nap perzselő hatását, ami jelentősen segíthet a növényeknek.

Ágyásszegélyekkel a rendezett kertért

Akárcsak az otthonokban, a házon belül, a kertekben a tiszta, egyenletes vonalak kidolgozott, befejezett megjelenést és tisztaságot kölcsönöznek egy területnek, kiemelik a gondos tervezést és karbantartást. Elhatárolják a különböző funkciójú területeket, felosztják a tereket, segítik a terület karbantartását. 

Az ágyások szegélyezése - bár nem kötelező - különböző anyagokkal, mintákban és magasságokban történhet, de mindegyiknek hasonló a célja: funkcionális és esztétikai előnyöket kínál a kertépítés számára. A kerti szegélyek jellemzően néhány centiméterrel a föld felszíne fölé és alá nyúlnak az ültetőágy mentén, gyakran semleges színűek, könnyen telepíthetőek, készen is kaphatóak. 

A kerítések szerepe

A magántulajdon védelmére hazánkban a területek körülkerítése a bevett gyakorlat, erre a legegyszerűbb dróthálók éppúgy alkalmasak, mint az épített, fa-, fém- vagy betonkerítések. A kerítések magassága a védelem fokától, az egyéni ízléstől, az előírásoktól függően változhat. 

A kerten belül is elkülöníthetünk kerítéssel különböző funkciókat, leggyakoribb a baromfiudvar vagy a kutyák tartására szolgáló kennelek. Szerepük az állatok, labdák, gyerekek távol tartása a dísz- és haszonnövényektől, továbbá a játszóterek védelme.