VR-szemüveggel több tejet adhatnak a tehenek

Kapcsolódó cikkek

VR-szemüveggel több tejet adhatnak a tehenek

VR-szemüveggel több tejet adhatnak a tehenek

agrár

2 perc

Virtuális valóság headseteket illeszt tehenei fejére egy törökországi állattartó, hogy a zöld mezők látványát szimuláló eszköz révén csökkenjen az állatok stressz-szintje, és így azok több több tejet adjanak.

İzzet Koçak családja három generáció óta a mezőgazdaságból él, jelenleg több mint 180 tehenük van. A technikai eszköz mellett klasszikus zenét is lejátszanak az istállóban, hogy az állatok minél kevésbé érezzék a mesterséges körülmények miatti stresszt.

A gazda arról beszélt az Anadolu Ajansi török hírügynökségnek, hogy a technológia többféle legelőt is megjelenít, ezáltal az állatok úgy érezhetik magukat, mintha a szabadban lennének, ami jót tesz a mentális állapotuknak. Míg a gazdaság egy átlagos állata 22 liter tejet ad naponta, a headszettel felszerelt példányok akár 27 litert is termelhetnek.

Az oroszok már a legelőn vannak

Az ötlet állítólag egy orosz gazdaságból származik. A moszkvai állattartó telepen már 2019-ben megvizsgálták, hogy a VR-szemüveget viselő szarvasmarháknál a virtuális zöld mezők hatására csökken-e a bezártság okozta feszültség.

A régió mezőgazdaságért és élelmezésért felelős minisztériuma szerint a fejlesztés is egyfajta megoldási irányt mutat a tejtermelést érintő jelenlegi problémákra. Több ország tejgazdaságainak tapasztalata alapján a nyugodt környezet növeli a fehérjeforrás mennyiségét, sőt esetenként annak minőségére is pozitív hatással van.

A holland Wageningen Egyetem adatai is azt mutatták, hogy a környezeti tényezők komoly hatást gyakorolnak az állatok egészségére, ami befolyásolja a tej mennyiséget és minőségét is, állítja az orosz hivatal.

Koçak kezdetben két állattal próbálkozott, amelyeket két napon át követett. A lefejhető mennyiség növekedését és a minőségi javulást tapasztalva, további 10 pár szemüveget rendelt az orosz gyártótól. Úgy tervezi, hogy ha ezekkel is sikerrel jár, akkor az egész állatállományt bevonja a virtuális kísérleti programba.

A színvilág sem mindegy

Az orosz agrárminisztérium arról számolt be, hogy a fejlesztők termelési szakértőkkel és állatorvosokkal konzultálva alakították az eredetileg emberi felhasználásra szánt eszközt az állatok fejformájához.

A hivatkozások között számos olyan vizsgálat is szerepelt, amely arra jutott, hogy a tehenek jobban felfigyelnek a pirosas, mint a zöldes vagy kékes árnyalatokra. Erre a tapasztalatra is építve fejlesztették ki azt a különleges szimulációt, melytől a szarvasmarhák a legelőn érzik magukat.

Forrás: