A 7 legjobb dolog, amit az okosautók tudnak

A 7 legjobb dolog, amit az okosautók tudnak

A 7 legjobb dolog, amit az okosautók tudnak

autó

3 perc

A connected car mára egyre inkább önálló kifejezéssé válik, és egyre jobban foglalkoztatja az embereket a hálózatba kapcsolt okosautó gondolata. Nézzük meg, hogy melyek a legérdekesebb fejlesztések, amiket egy ilyen jármű a mindennapok részéve tehet!

1. Pontos járműkövetés – akár a másik kontinensről is
A geo-fencing fogalma nem új keletű: olyan virtuális határvonalakra vonatkozik, amelyek korlátozhatják, hogy az adott céges jármű vagy bármilyen eszköz milyen területen mozoghat. A kijelölt határok átlépéséről pedig a felhasználó telefonon vagy e-mailben értesítést kaphat. A hétköznapi felhasználása szinte végtelen: a kisvállalkozó is nyomon tudja követni a sofőrjeit, de a szülő is pontosan láthatja, hogy mikor indult haza az iskolából a gyermeke.

2. Útvonal-optimalizálás
Minél több autó csatlakozik a hálózatra, annál könnyebben lehet központilag szabályozni a forgalmat a közlekedési dugók csökkentése érdekében. Ha a rendszer nem csak egy adott jármű szemszögéből, hanem a teljes forgalom alapján nézi az utakat, akkor könnyebbé válik, hogy az autósok minél gyorsabban, a minél megfelelőbb útvonalon jussanak el a célhoz.

3. Riasztás azonnal
Az autókba már régóta alapból beépítik az on-board diagnostics, vagyis fedélzeti, OBD-csatlakozókat, amelyek segítségével a jármű önmagát diagnosztizálhatja, legyen szó meghibásodásról vagy például az üzemanyag-, netán az olajszint csökkenéséről. Ha mindezt ráadásul az internetre is csatlakoztatják, akkor már nemcsak az autó, hanem a legközelebbi szerviz is értesítést kap róla, ha két sarokra tőlük lerobbant egy kocsi. Ennek köszönhetően a szerelőjük pontosan azzal az alkatrésszel érkezik a helyszínre, amelyik meghibásodott. Hasonló szisztémára épül a jövőben bevezetésre kerülő eCall segélyhívó rendszer is, amely baleset esetén automatikus riasztást küld a hatóságoknak és a mentőszolgálatnak.

4. Okos térképszolgáltatás
A connected car navigációs rendszere időben jelzi, hogy merre található a legközelebbi benzinkút, amikor fogytán van az üzemanyag, vagy megmutatja azt is, hogy hol lehet a legolcsóbban parkolóhelyet találni. Ezen felül a térképen szerepelhetnek gyógyszertárak, bankautomaták – a lehetőségek száma végtelen. A legtöbb navigációs eszköz már most is rendelkezik hasonló funkcióval, de jelentősen kényelmesebbé tenné az utazást, ha ez az autó alaptartozéka lehetne.

5. Biztonságos lájkolás
Az egyik gyakori oka manapság a közúti baleseteknek, hogy a sofőrök útközben is nézegetik a mobiljukat. Az autóba beépített rendszer képes lehet arra, hogy a vezető gond nélkül elérje a közösségi oldalakat, de korlátozza mindezt, ha a kocsi egy bizonyos sebesség, például 10 km/h fölé megy.

6. Megosztható internet
Mivel a connected car eszközeinek a megfelelő működéshez mindenhol szüksége van internetre, így a legtöbbjüket nagyon erős 4G-adóvevővel szerelik fel. A legtöbb eszköz ezt a hálózati elérést hotspoton keresztül meg is osztja a környező telefonokkal, laptopokkal, így az utasok akár a „sivatag közepén” is netezhetnek.

7. Személyre szabott autórádió
Az internetre kapcsolt autóban a zenehallgatás is új értelmezést nyer. A sofőr nincs kötve a rádióállomásokhoz vagy a saját CD-khez, az okos eszközök egyszerűen a webről, a szabadon elérhető adatbázisokból saját válogatást generálhatnak.