Fedélzeti kamera figyelmezteti az álmos autósokat

Kapcsolódó cikkek

Fedélzeti kamera figyelmezteti az álmos autósokat

Fedélzeti kamera figyelmezteti az álmos autósokat

autó

2 perc

A Vezo 360 a mesterséges intelligenciát is alkalmazza a megfelelő monitorozáshoz.

A koreai ArVizon startup 360 fokos látószögű, a műszerfalra rögzíthető fedélzeti kamerája (dash cam) az utat is pásztázza, és azonnali riasztással figyelmezteti a vezetőt, ha az netalán elaludna a volán mögött.

A kapcsolódó Indiegogo-kampányban már több mint 890 ezer dollárnyi támogatás gyűlt össze, és további 225 ezer dollár összegyűjtését tűzték ki az USB Type-C-csatlakozó beépítésének céljából. A gyártás pilot időszaka várhatóan még ebben a hónapban elkezdődik, az első megrendelők pedig szeptemberben juthatnak hozzá a készülékhez.

A dupla (duál) kamera egyik lencséje a szélvédőre néz, a másik pedig a sofőrt monitorozza. A lencsék egyenként 180 fokos látószöggel rendelkeznek.

Népszerűek az autós fedélzeti kamerák

Leginkább ez annak köszönhető, hogy a felvételeknek nagy hasznukat lehet venni a különféle koccanásoknál vagy baleseteknél. Így segítséget jelenthetnek a biztosítótársaságok számára, vagy éppen elrettentő hatásuk lehet a parkoló autóknál egy esetleges lopási kísérlet esetén is. A kamera által rögzített felvételek 4K felbontásúak.

A 4G/LTE kapcsolatra képes, beépített WiFi-s Vezo 360 a felhasználó okostelefonjához csatlakozva figyelmeztet a bajra. Baleset, lopás vagy egyéb gyanús tevékenység észlelése esetén a készülék automatikusan feltölti a rögzített felvételeket a felhőbe, és riasztást küld a tulajdonos okostelefonjára.

A kapcsolódó applikációnak köszönhetően a sofőr élőben láthatja a gépkocsiban és a körülötte körül zajló eseményeket. A beépített GPS révén az autó tartózkodási helye is valós időben követhető nyomon. A felvételek akár 256 GB-os microSD-kártyára is rögzíthetők.

Az ArVizon vezérigazgatója, Vivek Soni elmondta: céljuk, hogy a felhasználók olyan okoskameraként tekintsenek a termékre, amely nem csupán fedélzeti-, de akciókameraként is használható. A készülékkel a sofőr és az utasok még szelfizhetnek is.

Így is csökkentenék a halálos baleseteket

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente több mint 330.000 baleset történik az elbóbiskoló vezetők miatt. Ez az összes autóbaleset 7%-át, és a halálos kimentelű balesetek 16%-át teszi ki.

Az ArVizon az autóipari biztonság új szabványait kívánja felállítani. A fedélzeti kamera szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően ugyanis folyamatosan figyeli a vezető szemét és száját, és a program elég intelligens ahhoz, hogy képes legyen felismerni és nyomon követni az álmosság különböző szintjeit, valamint reagál is azokra.

A készüléknek kétféle változata van: az egyik az álmosságot monitorozó, mesterséges intelligenciával (AI, artificial intelligence) „felszerelt”, a másik pedig az ezzel az extra funkcióval nem rendelkező darab. Az alapmodell a tervek szerint 299 dolláros kiskereskedelmi áron kerül majd forgalomba az Egyesült Államokban, de a világon bárhová megrendelhető. Előrendelni ennél alacsonyabb áron, illetve két- és három darabos csomagokban is lehet.

Forrás: