A GM lenyomja a Teslát?

Kapcsolódó cikkek

A GM lenyomja a Teslát?

A GM lenyomja a Teslát?

autó

2 perc

A Navigant Research nemrég kiértékelte az automatizált vezetési rendszereket és cégeket – a végeredmény pedig kifejezetten meglepőnek bizonyult.

Az elemzésben összesen nyolc vállalatot vettek górcső alá, a „virtuális versenyt” szerintük a General Motors nyerte, az utolsó helyre került Tesla esetében a kivitelezést és a stratégiát kifogásolták.

A GM mellett a „győztesek” csapatába került abc sorrendben az Aptiv, a BMW-Intel-FCA, a Daimler-Bosch, a Ford, a Volkswagen és a Waymo, a Renault és a Nissan pedig „határeseti” minősítést kapott. A lista végén a Tesla mellett az Apple, a Honda és az Uber szerepelt.

Önvezetés: a sofőrök nehezen adják át a kormányt

A jelentés részletesen bemutatja a technológiai cégek és az autóipari beszállítók közötti „keveredést”. Az elemzésben foglaltak szerint az automatizált vezetési technológiák fejlesztésének, alkalmazásának költsége és összetettsége számos új együttműködést, illetve felvásárlást eredményezett, ami pedig az események felgyorsulásához vezetett.

A gyártók egyre inkább kezdik felismerni, hogy a hagyományos üzleti modellek önmagukban már nem elegendők, így érdemes kihasználniuk az új bevételi forrásokat jelentő fejlesztésre irányuló erősségeiket. Az új piaci szereplők pedig tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos a megfelelő gyártási és disztribúciós folyamatok, valamint partneri együttműködések kialakítása – mutat rá a riport.

A BMW, az Intel, a Mobileye – utóbbit az Intel vásárolta fel tavaly – és a Fiat-Chrysler közötti együttműködés is eredményesnek bizonyul az összegzés szerint. Az Intel májusban úgy nyilatkozott, hogy a vállalat „megingathatatlan bizalmat” tanúsít a vezető nélküli rendszer fejlesztésével kapcsolatban. A projektbe vetett hitet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Doug Davis, a társaság alelnöke és az önvezető ágazatának igazgatója emiatt halasztotta el nyugdíjba vonulását.

Forrás: IoT Tech News