A jövő autója lehet – Intelligens és még energiát is termel

A jövő autója lehet – Intelligens és még energiát is termel

A jövő autója lehet – Intelligens és még energiát is termel

autó

1 perc

Olyan intelligens családi autót épített egy holland egyetemistákból álló csapat, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál – olvasható a phys.org portálon.

Az eindhoveni műszaki egyetem hallgatói által készített négyszemélyes Stella Lux autót napenergia hajtja, valamint speciális navigációs rendszert is fejlesztettek hozzá.

A fejlesztőcsapat, amely saját megfogalmazása szerint a jövő autóját szerette volna megalkotni, az aerodinamikus kialakítást könnyű anyagok felhasználásával (mint például az alumínium és a szén) ötvözte.

Ennek eredményeként a Stella Lux szép időjárásban napi 1000 kilométert tud megtenni, ráadásul a megtermelt többletenergiát is képes felhasználni.

A hallgatók a konstrukcióval részt vesznek a kétévente megrendezett Bridgestone World Solar Challenge ausztráliai versenyen októberben. A megmérettetésen a napenergia által hajtott autóknak 3 ezer kilométert kell megtenniük – idézete a Gazdasági Rádió hírportál az MTI-t.

A holland jármű a családi autók versenyében indul, ahol elsősorban a praktikus, felhasználóbarát tervezésen van a hangsúly, nem pedig a sebességen.

A csapat 2013-ban egyszer már győztesként tért haza a versenyről, most ismét szeretnék elnyerni a legjobb családi autónak járó címet a korábbinál könnyebb, ezért gyorsabb járművükkel.