A kiberbiztonság miatt is aggódhatnak az autósok a jövőben?

Kapcsolódó cikkek

A kiberbiztonság miatt is aggódhatnak az autósok a jövőben?

A kiberbiztonság miatt is aggódhatnak az autósok a jövőben?

autó

2 perc

A Munic Re-hez tartozó HSB biztosító felmérése szerint az amerikai felhasználók harmada tart tőle, hogy a hackerek támadást indíthatnak az autók audiorendszerei ellen vagy letilthatják a biztonsági funkciókat.

A Zogby Analytics által készített HSB-felmérés szerint a válaszadók 37%-át töltik el aggodalommal a kiberbiztonságot, valamint a csatlakoztatott és az automatizált járművek biztonságát érintő kérdések. Hasonlóan arányban, 35 százalék tart attól, hogy egy vírus, feltörés vagy más kibertámadás károsíthatja vagy megsemmisítheti az autóadatait, szoftverét vagy operációs rendszerét. 

A résztvevők 11%-a nyilatkozott úgy, hogy elektromos járművet vezet, 50%-uk pedig úgy véli, hogy a töltőállomások belépési pontot jelenthetnek egy esetleges kibertámadáshoz. Az okostelefonokat vagy más eszközöket szinkronizálók a válaszok alapján 55%-os arányban vannak, nekik a több mint felük nem tudja, vagy bizonytalan abban, hogy milyen személyes adatokat is tárol a gépkocsija szórakoztatóelektronikai rendszerében.

Ez már csak azért is kockázatos, mert amint arra Timothy Zeilman, a HSB kiberbiztosításokért és - szolgáltatásokért felelős alelnöke is felhívta a figyelmet, autóink jobban összekapcsolódnak, mint valaha. „A felhasználók nehezen tartanak lépést a gyorsan fejlődő járműtechnológiával, és azon tűnődnek, mennyire tudhatják biztonságban magánéletüket és személyes adataikat” – tette hozzá.

Minden tizedik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy volt már érintett valamilyen informatikai incidensben a világhálóra csatlakozó autós rendszere. Ez 3%-kal magasabb az egy évvel korábbi adatoknál. Ráadásul mivel a connected technológia egyre jobban fejlődik, így egyesek nemcsak a járművek feltörése miatt aggódnak, hanem azért is, hogy illetéktelenek távolról is átvehetik az irányítást azok fölött.

Arra a kérdésre, hogy mi aggasztja őket leginkább, 46% azt válaszolta, hogy egy hacker kommunikálhat vele az autó audiorendszerén keresztül, esetleg kényszerítheti valamire, vagy akár váltságdíjat is követelhet tőle.

A megkérdezettek negyede aggódik a jármű távolról történő mozgásképtelenné tétele miatt. 23% a biztonsági rendszerek sebezhetőségét említette, 14% pedig attól fél, hogy ezzel a módszerrel egyszerűen kizárhatják a gépkocsijából.

A kutatásban részt vevők 53%-a Bluetooth-alapú technológiát használ, de nagy arányban veszik igénybe a különféle navigációs rendszereket (42%) és biztonsági szenzorokat (39%) is. 36 százalék okostelefonos alkalmazáson keresztül csatlakozik gépjárművéhez, 24%-uk pedig Wi-Fi-n vagy mobil hotspotokon keresztül használja az internethálózatot útközben.