A kiterjesztett valóságot teszteli a Škoda

Kapcsolódó cikkek

A kiterjesztett valóságot teszteli a Škoda

A kiterjesztett valóságot teszteli a Škoda

autó

2 perc

A HoloLens használatával a karbantartók munkáját segítenék.

A kiterjesztett valóság (augmented reality) szemüveggel számos dokumentum – például kézikönyvek vagy a karbantartáshoz kapcsolódó ellenőrzőlisták – képe vetíthető ki a felhasználók látóterébe. Így a felhasználók gyorsan ellenőrizhetik a szükséges információkat anélkül, hogy abba kellene hagyniuk a munkát. A képek videohívásokon keresztül is megoszthatók, így a dolgozók a távol lévő kollégákkal is könnyedén konzultálhatnak.

Az AR-szemüveg használatával a gépek karbantartásáért felelős mérnökök is beolvashatják a különféle berendezéseken található QR-kódokat. Így azonnal megtekinthetik azokat a dokumentumokat, amelyek lépésről lépésre mutatják be nekik az adott műveletet illusztráló fotókat és videókat. Amikor pedig végeztek egy-egy feladattal, egyszerűen csak „kipipálják” annak teljesítését az okoseszköz által kivetített képen.

Miroslav Kroupa, a Škoda Auto márkamenedzsment vezetője elmondta, a mostani kísérleti jellegű projekt részeként a kiterjesztett valóságra szeretnének támaszkodni a gépek karbantartásának és javításának optimalizálása, valamint a hibaarány minimalizálása érdekében. Mivel a szemüveg viselése közben a dolgozók zavartalanul folytathatják a munkájukat, így az eszköz voltaképpen a magasabb szintű munkavédelem biztosítását is támogatja.

„A szemüveg lehetővé teszi az információk rugalmas cseréjét bárhol és bármikor, akár más helyeken vagy különböző időzónákban lévő kollégákkal is. Ez jelentősen felgyorsítja a karbantartási folyamatokat és nagy segítséget jelent – különösen most, a koronavírus-világjárvány idején. Ezenkívül a fejlesztés gamification élménnyel is inspirálhatja a fiatal gyakornokokat” – tette hozzá.

A HoloLens lényegw, hogy a kameraprojektor-egységhez csatlakoztatott szemüveg „kiváló” perifériás látást biztosít. Ezzel a virtuális információk zökkenőmentesen integrálódhatnak a valódi környezetbe.