A megbízható okosautó rejtélye

A megbízható okosautó rejtélye

A megbízható okosautó rejtélye

autó

2 perc

A meghackelt kocsik híre futótűzszerűen terjed, a felhasználók viszont biztonságosabb intelligens autók gyártását várják el a cégektől. Felmerül a kérdés, hogy vajon miként lehetne eljutni ehhez a „csodajárműhöz”?

A nemrégiben etikus hackerek által feltört kocsi esete komoly problémákra hívta fel a figyelmet. Azóta az autóiparban is még több szó esik a biztonságosabb programozásról, annak szükségességéről, de kevés arról, hogy konkrétan hogyan is lehetne előrelépni.

A csatlakozás fontossága

Az internetre való kapcsolódás természetesen nagy élményt nyújthat a sofőrnek, hiszen ez számos kényelmi funkciót tesz lehetővé vezetés közben.

Van azonban a „connected” funkciónak egy fontosabb oldala is, ez pedig az azonosítás. Egyre több vállalat már a gyártás korai szakaszában elhelyez egy SIM kártyát a kocsiban – ennek köszönhetően mindegyik jármű (ilyen formában is) egyedileg azonosíthatóvá válik, és kisebb az esélye, hogy ebbe bárki is belepiszkál később, ha a megoldás jó mélyre el van rejtve.

A beépített felhőalapú szolgáltatások vagy olyan futurisztikus megoldások, mint az egyéni azonosítás alapján történő motorindítás tehát nemcsak kényelmesebbé tehetik a jövő autóját, hanem biztonságosabbá is. 

A hálózat elemzése

A hackerek a járműveket többnyire úgy tudják feltörni, hogy megkeresik a beépített rendszerek közül a leggyengébb láncszemet. Hiába védi a gyártó erősen a kritikus berendezéseket – mint például a fék- és a gázpedál –, hogyha a szórakoztató elektronikánál viszont hatalmas biztonsági rések tátonganak. 

Robotautók: a veszélyt továbbra is a sofőrök jelentik

Az ilyen gyenge pontokon keresztül az internetes bűnözők hozzáférhetnek az egész rendszerhez, és a jól védett egységek felett is átvehetik az irányítást. Ennek elkerüléséhez arra van szükség, hogy a gyártók a tervezés során alaposan sorra vegyék a csatlakoztatott rendszer minden elemét, és ha bármelyik védelmét meg kell erősíteni, akkor ezt meg is tegyék.

Az adatbiztonság fontossága

A feltörés elleni védelem nemcsak a fogyasztó érdekeit szolgálja. A biztonságos csatlakoztatott autó rengeteg szellemi tulajdonként aposztrofálható fejlesztést is megvéd, amely a vállalatok számára hatalmas értékkel bírnak.

Például az egyedi belső szoftverek vagy az állapotelemzéseken alapuló szervizköltség-számítások adatbiztonsága is kulcstényezőnek számít. Arról nem is beszélve, hogy az adott cégnek mekkora PR-problémát okoz, ha a járművei nagy részét vissza kell hívnia egy IT-biztonsági rés miatt.

Forrás: M2M Now – az eredeti cikk szerzője Jason Hart, a Gemalto szakértője.