A paralimpián okozott balesetet az önvezető busz

Kapcsolódó cikkek

A paralimpián okozott balesetet az önvezető busz

A paralimpián okozott balesetet az önvezető busz

autó

1 perc

A Toyota augusztus végén leállította az autonóm e-Palette ingajáratok működtetését a tokiói olimpiai faluban, miután egy kisbusz elütötte Kitazono Aramicu japán dzsúdóst – írta a Reuters.

A baleset egy kanyar közelében lévő zebránál következett be, de szerencsére komolyabb sérülés nem történt. Ugyanakkor a dzsúdósnak vissza kellett lépnie a néhány nappal későbbi versenyzéstől.

A járműben két operátor is tartózkodott, egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mi idézte elő az ütközést. A kisbusz egy pillanatra megállt, majd 1-2 km/órás sebességgel befordulva ismét elindult, és nekiment a sportolónak – számolt be róla a 24.hu Tech rovata.

A Toyota közleményében azt írta, belátják, hogy az autonóm járművek használata még nem teljesen biztonságos a közutakon, és az olyan különleges helyszínek, mint a paralimpiai falu, nehezítik a helyzetet. Akio Toyoda vezérigazgató nyilvánosan kért elnézést a sportolótól.

A japán vállalat még a tokiói olimpiát és paralimpiát megelőzően azt a célt tűzte ki, hogy a jármű mindenki számára megfelelő mobilitást biztosítson, és megoldja az úgynevezett utolsó kilométer (last mile) problémáját. A logisztikában használt fogalom a szállítás utolsó lépését jelenti, amely magában foglalja a többi között a parkolást is.

Az elektromos motorral működő e-Palette eredetileg szinte teljesen üres. Moduláris belső kialakításának köszönhetően így igény szerint bármivé – például ingajárattá, étel- vagy csomagkiszállítóvá – változtatható.