A Volkswagen bevásárolja magát a Volvo okosautós részlegébe

Kapcsolódó cikkek

A Volkswagen bevásárolja magát a Volvo okosautós részlegébe

A Volkswagen bevásárolja magát a Volvo okosautós részlegébe

autó

2 perc

Egészen pontosan a WirelessCar 75,1 százalékát szerzik meg.

A svéd autógyártó tulajdonában lévő, digitális vállalati szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó részleg 1,1 milliárd svéd koronáért (körülbelül 122 millió amerikai dollárért) kelt el. A tranzakciót követően a Volvo jobban koncentrálhat a kereskedelmi gépjárművekre, a Volkswagen pedig mélyebb betekintést nyerhet a csatlakoztatott (connected) autók világába.

A Volkswagen közleménye szerint a WirelessCar technológiája tovább növeli a hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások biztosítását azáltal, hogy biztonságos és stabil adatcserét tesz lehetővé az autók operációs rendszerei és a kapcsolódó felhőalapú platform között. Ez utóbbit a Microsofttal közösen fejlesztik.

A német autógyártó a tervek szerint 2023-ra több mint 11 milliárd eurót fektet be az elektromos gépjárművekbe, a digitalizációba, az autonóm vezetési- és mobilitási szolgáltatásokba, az összeg jelentős részét pedig kifejezetten az önvezető autókra szánja.

A WirelessCar saját technológiai platformmal bír, és olyan digitális szolgáltatásokat fejleszt, mint a számlázáshoz kapcsolódó megoldások vagy a sürgősségi autómentés meghatározott partnerek, például a Jaguar Land Rover, a Daimler, a Nissan Motor és maga a Volvo részére.

A vállalat több mint 3 millió aktív csatlakoztatott gépjárművel rendelkezik szerte a világon, ami 2018-ban nagyjából 500 millió svéd koronányi bevétel származott.

Így profitálnának a digitális szolgáltatásokból

A Volkswagen 2025-től több mint egymilliárd dolláros üzletet vár a WirelessCar platformtól, nem számítva a várhatóan 2019 áprilisától mobiltelefonon vagy beépített autós kiegészítőkön keresztül elérhető, digitális platformon keresztül történő értékesítést.

A VW digitális üzletében olyan szolgáltatások érhetők el, mint a WePark parkolási alkalmazás, a WeDeliver autószállító szolgáltatás, valamint a WeShare és a Moia autómegosztó szolgáltatások. Az ügyfelek igény szerint hozzáférhetnek majd a többi közt különféle országtérképekhez is.

A regisztrált ügyfeleknek készült platform „harmadik felek”, így például zenei- vagy filmszolgáltatók, illetve egyéb tartalomszolgáltatók számára is elérhető lesz. Az ügyletet még az illetékes hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, így a tranzakció várhatóan 2019 első felében zárul majd le. A Volkswagennek lehetősége van arra is, hogy később megvásárolja a WirelessCar fennmaradó részét.

Forrás: