Adja át a kormányt az autójának!

Adja át a kormányt az autójának!

Adja át a kormányt az autójának!

autó

1 perc

A kis hatótávú kamerák és az ultrahangos szenzorok adatai arra is felhasználhatóak, hogy a jármű teljesen egyedül álljon be a garázsba vagy álljon ki onnan.

A nagyvárosokban a parkolás egyre nagyobb fejtörést okozhat az autósoknak. Az évek során a gépkocsik átlagos hossza és szélessége nőtt, a parkolóhelyeké és a garázsférőhelyeké azonban általában nem. Így nem csoda, hogy a parkolás és a szűk helyen történő manőverezés az egyik legbalesetveszélyesebb műveletek közé tartozik. 

A Bosch ebben nyújt elektronikus segítséget. A tolatósegéd például hangjelzéssel irányítja a járművezetőt a szűk parkolóhelyeken, a parkolóasszisztens pedig még a kormányzást is átveszi – összegezte az Autoszektor.hu.

A Bosch az IAA (Frankfurti Nemzetközi Autószalon) alkalmával bemutatja új multikamera-rendszerét, amely egy európai prémium márkánál már sorozatgyártásban van. A megvalósításhoz a vállalat mérnökei olyan háromdimenziós vizualizációs technológiára támaszkodnak, melyet a hollywoodi mozifilmekben is lehet látni.

A multikamera-rendszer négy parányi méretű kamerából áll. Az egyik előrenéz, a másik hátrafelé, a két oldalsót pedig a külső visszapillantó tükrökbe integrálták. Az érdekesség az egészben az ábrázolás: a képernyőn ugyanis egybeolvad a virtuális és a valós világ.