Autótervezés házilag

Autótervezés házilag

Autótervezés házilag

autó

3 perc

Néhány amerikai mérnök és autós kaszkadőr egy olyan projekten dolgozik, mely bárki számára elérhetővé tenné a tervezés örömét: egy speciális algoritmus segítségével ugyanis a jármű fontos részeit önmaga is meg tudná tervezni.

A startup a világ első virtuális környezetben (VR) és mesterséges intelligenciával (MI) tervezett, lényegében saját magát fejlesztő autóján dolgozik. A koncepció jövőbe vetítve: a teljesen VR- és MI-alapú gyártással nagy cégek helyett hamarosan személyek és kisvállalatok is belevághatnak a tervezésbe. Elvileg különösebb tervezői ismeretek sem kellenek hozzá – számol be róla a Mandiner.digit.

A Hack Rod névre keresztelt projekt, illetve startup több piacvezető gyártó és szoftverfejlesztő érdeklődését is felkeltette, így együtt dolgozhatnak a Lockheed Martinnal és a 3D-s tervezőprogramjairól is ismert Autodeskkel.

A rendszer elméletben úgy működik, hogy bárki importálhatja a saját modelljét majd a programba. Innentől kezdve a Dreamcatcher néven futó algoritmus az autók számára fontos dolgokat magától számolja ki: a légellenállást, az egyes vázelemekre eső terheléseket, és ennek megfelelően alakítja ki a belső szerkezetet, miközben megtartja a külső kinézetet.

Így gyakorlatilag bármilyen rajzból életképes prototípust tud tervezni, a modellek alapján pedig egy 3D-nyomtató segítségével gyorsan fel is lehet építeni. A tervezők szerint ez lehet majd az autógyártás jövője, hiszen így mindenki saját elképzeléseit valósíthatja meg a közlekedésben, a bonyolult feladatok elvégzésében pedig a mesterséges intelligencia segítene.

Ha még idevesszük az önvezető technológiákat is, nem nehéz elképzelni egy olyan jövőképet, ahol a jármű központi vezérlőegysége szoftveres alapokon bekerülhet bármilyen vázba, így mindenki a maga által tervezett sofőr nélküli autókban közlekedhet bárhová.