Az amerikaiak nem szívesen adnák át a kormányt

Kapcsolódó cikkek

Az amerikaiak nem szívesen adnák át a kormányt

Az amerikaiak nem szívesen adnák át a kormányt

autó

2 perc

A Partners for Automated Vehicle Education (PAVE) által végzett kutatás szerint az amerikaiak többsége úgy véli, hogy a sofőr nélküli gépjárművek „még nem állnak készen a bevetésre”.

Mindebben vélhetően érzelmi okok is szerepet játszanak. A válaszadók többsége ragaszkodik a hagyományos autókhoz, mivel azok egyfajta szabadságot jelentenek számára. Ezt támasztja alá a PAVE új felmérése is, melynek legfontosabb megállapításai a következők:

  • átlagosan négyből három amerikai véli úgy, hogy nem érkezett még el az önvezető autók „színre lépésének” ideje.
  • 48% soha nem szállna be egy sofőr nélküli taxiba vagy telekocsiba.
  • 58% szerint a robotkocsik 10 éven belül kerülnek valóban „használható” állapotba,
  • 20% szerint viszont soha nem lesznek eléggé biztonságosak.
  • A válaszadók 34%-a véli úgy, hogy az önjáró autók használata több előnnyel jár, mint hátránnyal.
  • Csupán 18% lenne hajlandó előjegyezni magát a kapcsolódó várólistára.

Azt lehetne hinni, hogy a bizalmatlanság oka az autonóm gépkocsik által okozott balesetekben és negatív „reklámokban” is keresendő, de a felmérésben résztvevők számottevő része még csak nem is hallott ezekről a hírekről.

Konkrétan a válaszadók 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmit sem tud minderről, és csak 37% hallott valamit az Uber által okozott halálos balesetről, amikor az önvezető jármű Tempében egy rosszul megvilágított szakaszon gázolt el egy úttesten átkelő gyalogost. Hasonló a helyzet a Tesla esetén is, ahol az Autopilot rendszer problémái okoztak halálos balesetet. Erről a válaszadók 49 százaléka semmiféle, 38%-a pedig csak egy kevés információval rendelkezik.

A megkérdezettek 60%-a egyébként azt mondta, jobban bízna az autonóm gépjárművekben, ha többet tudna azok működéséről. 58% pedig nagyobb bizalommal viseltetne irántuk, ha elmehetne velük egy próbaútra.

Forrás: