Az autóvezetés jövője: személyi asszisztens a volán mögött

Az autóvezetés jövője: személyi asszisztens a volán mögött

Az autóvezetés jövője: személyi asszisztens a volán mögött

autó

4 perc

A Bosch a Las Vegas-i CES kiállításon, január 5-8. között mutatja be, hogy az autók miként válhatnak hatékony partnerekké a hálózatba kapcsolás jóvoltából.

Az internetelérés segítségével a jövőben az autó az otthon és a munkahely mellett egyfajta harmadik élettérré léphet elő. Ezen kívül az automatizált közlekedés egyre több szabadidőt biztosít, amelyben a vezető egyéb feladatokat végezhet. Ilyenkor – a többi utashoz hasonlóan – ő is produktívan használhatja ki az időt, e-maileket írhat, konferenciabeszélgetést folytathat, esetleg zenével vagy mozgóképpel szórakoztathatja magát. 

Az új koncepciójárművében a Bosch a technológiai csúcsrendezvényen a következő innovációkat mutatja be:

Arcfelismerés és személyre szabott funkciók

Így ismerhetik fel sofőrjeiket az autók

A műszerfalon elhelyezett arcfelismerő kamerának köszönhetően amint a vezető beszállt, a jármű szinte azonnal az egyéni elvárásaihoz igazítja például a kormánykereket, a visszapillantó tükröket, a belső hőmérsékletet és a rádióállomást. Menet közben a sofőr „állapotának” felismerése pedig a biztonságot növeli: amennyiben például a vezető elalvása fenyeget vagy a figyelmét jelentős mértékben elterelte valami, akkor a jármű figyelmeztetheti erre.

Digitális visszapillantó tükör

A Mirror Cam System olyan kameraalapú rendszer, amely a két külső visszapillantó tükröt helyettesíti. A videoérzékelők a gépkocsi belsejébe integrálhatók, a kijelzés pedig a szélvédő közelébe telepített képernyőkön történik, a bal és a jobb oldalon. A digitális technika továbbá szituációfüggő kijelzésre is képes: a kamerák autópályán haladva messzire hátratekintenek, míg például városban a nagylátószögű üzemmód fokozza a biztonságot, éjszaka pedig nagyobb kontraszttal segíti az észlelést.

Kommunikáció az autó és az otthon között 

Útközben a vezető a központi képernyőn az internetkapcsolat jóvoltából ellenőrizheti a következő naptárbejegyzéseit vagy megtervezheti a bevásárlást. A vállalat Smart Home alkalmazásával integrálva pedig akár az otthoni redőnyök is vezérelhetőek, vagy az autós távolról is vethet egy pillantást a biztonsági kamera képére, de akár belenézhet a hűtőszekrénybe is. Gombnyomásra még a javasolt bevásárlólista tartalma is gyorsan megrendelhető a kiszállító cégtől.

Kapcsolat a kerékpárosokkal

A járművek közti kommunikáció (V2V) segítségével a jövőben az autók tájékozódnak a közlekedés többi résztvevőjéről, már jóval azelőtt, hogy azokat a vezető megláthatná. A Bosch új megoldása például kapcsolatot létesít a tanulmányautó és egy kerékpár között. Ezen keresztül a két jármű folyamatosan közli egymással az aktuális pozícióját és haladási irányát, mindez pedig csökkentheti az ütközés kockázatát.

Utólag beszerelhető segélyhívó 

Az úgynevezett Retrofit eCall eszközt elég egyszerűen, a szivargyújtóba való csatlakoztatás után máris számos többletszolgáltatást nyújt. A berendezés gyorsulásérzékelője észleli az esetleges ütközést, majd automatikusan segélyhívást kezdeményez, okostelefon-alkalmazás segítségével pedig továbbítóak az olyan információk is, mint például a jármű pozícióadatai.