Az okosautó megkeresi helyettünk a legjobb útvonalat

Kapcsolódó cikkek

Az okosautó megkeresi helyettünk a legjobb útvonalat

Az okosautó megkeresi helyettünk a legjobb útvonalat

autó

2 perc

Cikkünk első részében áttekintettük a csatlakoztatott autó (connected car) történetét. A folytatásban pedig megvizsgáljuk, milyen előnyökkel is jár a világhálóra is kapcsolódó gépjárművek használata.

Az okosautó olyan, hálózati kapcsolattal és internet-hozzáféréssel rendelkező jármű, amely lehetővé teszi a benne található és a rajta „kívül eső” eszközök együttműködését. A gépkocsik belsejében olyan készülékek találhatók, mint például a szenzorok vagy a fedélzeti számítógépek.

Biztonság: a számos „okos” szoftver és hardver révén a járművek azonosíthatják környezetük „elemeit”, így önállóbbá válhatnak. Például, ha az autó képes kommunikálni az okosváros infrastruktúrájával, valós idejű információkat kaphat az útviszonyokról, a balesetekről, a forgalomról és az aktuális időjárásáról. Így a járművezető ennek köszönhetően is megváltoztathatja útvonalát, elkerülve ezzel a torlódásokat és az esetleges baleseteket.

A jármű összegyűjti az információkat az utakon lévő tárgyakról, beleértve a járdákat, sebességmérőket és más járműveket, így is könnyebbé teheti az autó irányítását és a parkolást.

Hatékonyság: az összegyűjtött adatok révén a gépkocsi megmutatja a legoptimálisabb útvonalakat. Bár a valós idejű forgalomfigyelés nem újdonság, de így az autó rendszerének köszönhetően is el lehet kerülni a dugókat vagy akár az építkezéseket. Flották esetén pedig minden darab egységesen kezelhető. A GPS segítségével nyomon követhető az egyes járművek lokációja, elemezhető azok állapota és a karbantartás is előre megtervezhető.

Költséghatékonyság: habár az IoT-infrastruktúra megvalósítása és autó „felokosítása” pluszköltségeket jelent, de a rendszer előnyei időt és pénzt spórolhatnak meg az autósnak és biztonságosabbá tehetik a közlekedést.

Környezetvédelem: a jövő közlekedéséből nemcsak az innovatív technológiák, hanem a fenntarthatóság is fontos szempont. Például a közösségi autózás jegyében minél többen „telekocsiznak”, annál inkább csökken az üzemanyag-kibocsátás és ezzel a légszennyezés.

Hozzáférhetőség: az intelligens gépjárművek előnyeinek a fogyatékkal élők is nagy hasznát vehetik, a teljes mértékben önvezető autók megjelenésével pedig akár önállóan is közlekedhetnek majd.

Adatok: a csatlakoztatott autókban található szenzorok számos adatot gyűjtenek össze. Ezekhez a vezetők is hozzáférhetnek, de a jármű fel is használhatja az információkat, hogy önállóan reagáljon egy adott helyzetre. Az adatokat a kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó gyártók és cégek is elemezhetik a felhasználói élmény és a szolgáltatások további javítása érdekében.

Forrás: