Az okosautók után az intelligens abroncs is megérkezett

Kapcsolódó cikkek

Az okosautók után az intelligens abroncs is megérkezett

Az okosautók után az intelligens abroncs is megérkezett

autó

2 perc

A Michelin profiljából adódóan mindig is céljának tekintette, hogy hozzájáruljon az emberek és a tárgyak mobilitásának fejlődéséhez, a napokban bemutatott gumiabroncsukkal pedig immár az intelligens eszközök során is gyarapítják.

A Vision elnevezésű internetre csatlakoztatott, levegő nélküli, „újratölthető” darabot a napokban mutatták be Montrealban a fenntartható mobilitás jegyében szervezett globális csúcstalálkozón.

A környezettudatosság jegyében az abroncs jórészt biológiai eredetű vagy biológiai úton lebomló anyagokat tartalmaz. Ahogyan Terry Gettys, a vállalat kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke elmondta, ezt a darabot „a természet ihlette, nagyon könnyű, hatékony szerkezettel”. A kerék összetevői között megtalálható a többi között a bambusz, a papír, a melasz, a fa, az újrahasznosított konzervdobozok, az elektronikus és műanyag hulladék, a széna, a textil, a karton, de a gumiabroncs és a természetes gumi is.

A 3D-nyomtatásnak köszönhetően a kivitelezők pontosan akkora mennyiségű gumit használhatnak fel, amennyire valóban szükség van, így igazodva az egyedi igényekhez. A futófelület kialakítása is optimális, így csökkentve az abroncs vastagságát, ezzel pedig az anyagfelhasználás is hatékonyan és megfelelő mennyiségben történik. A futófelület kialakítása szintén igazodik a felhasználó saját mobilitási szükségleteihez.

Mivel a Vision levegő nélküli, így nem durranhat vagy hasadhat szét, belső szerkezetének köszönhetően pedig képes az adott gépjármű speciális igényeihez igazodni, miközben biztosítja a kerék szilárdságát és garantálja a megfelelő kényelmet, illetve a biztonságot. Az abroncs felépítése olyan alveoláris (a levegő normál gázösszetételétől eltérő) szerkezeten és fejlett modellezési technológián alapul, ami belül tömör, ugyanakkor kívül rugalmas.

A csatlakoztatott kerék olyan szenzorokat tartalmaz, amelyek folyamatosan valós idejű információkkal szolgálnak annak aktuális állapotáról. A Michelin kapcsolódó mobilapplikációján keresztül pedig lehetőség van arra, hogy a felhasználó az aktuális körülményeknek, időjárási viszonyoknak megfelelően változtasson a beállításokon, mindez a 3D-nyomtatási technológiának köszönhetően lehetséges.

Forrás: CCJdigital.com