Az okosautókra fókuszál az EU

Kapcsolódó cikkek

Az okosautókra fókuszál az EU

Az okosautókra fókuszál az EU

autó

1 perc

Az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) jelentése a többi között a világhálóra csatlakoztatott gépjárművek kiberbiztonságának fontosságára mutat rá.

A Good Practices For Security of Smart Cars című tanulmány elsősorban a releváns eszközöket és a témát övező aggodalmakat, valamint az ezek csökkentésére szolgáló lehetséges intézkedéseket és bevált gyakorlatokat célozza meg. Az elemzésben kitérnek a kapcsolódó eszközökre és a kockázatokra, a meglévő jogalkotási, szabványosítási és politikai kezdeményezéseket is feltérképezik, valamint a konkrét és megvalósítható gyakorlati oldallal is foglalkoznak.

„A csatlakoztatott és automatizált mobilitás prioritást élvez az Európai Unió stratégiájában, és számos lehetőséget kínál a városlakóknak” – mondta az ENISA ügyvezető igazgatója. Juhan Lepassaar hozzátette, hogy egyúttal a kiberbiztonsági aggályokkal is foglalkozniuk kell. Céljuk, hogy minden érintett felet „összehozzanak”, valamint hogy a jelentés egyfajta referenciaként is szolgáljon.

A fenti anyaggal párhuzamosan közzétették a „Good Practices for Security of IoT” című kutatásukat is, mely a Dolgok Internete tervezési szakaszt hivatott elősegíteni. A tanulmányban ugyanis szoftverfejlesztési iránymutatások találhatók, amelyek kiberbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb tényezőt jelentik.

A többi között kitérnek a biztonsági fenyegetések elemzésére az IoT szoftverfejlesztési életciklusának (software development lifecycle, SDLC) minden fázisában, különféle gyakorlati tippeket is adnak a kiberbiztonság korszerűsítésére, valamint megvizsgálják a meglévő szabványokhoz, iránymutatásokhoz és rendszerekhez történő kapcsolódás kérdéskörét is.

Forrás: