Debrecen Drive: a Vodafone ismét megmutatta, mit tud az 5G

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Drive: a Vodafone ismét megmutatta, mit tud az 5G

Debrecen Drive: a Vodafone ismét megmutatta, mit tud az 5G

autó

2 perc

Hétvégén rendezték meg a kelet-magyarországi régió legnagyobb autó- és járműipari seregszemléjét. A rendezvényen a távközlési cég egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autó segítségével mutatta be a közlekedés jövőjét.

A Vodafone Magyarország interaktív programmal csatlakozott a Debrecen Drive-hoz: a zalaegerszegi és budapesti bemutató után a debreceniek is megtapasztalhatták a távvezérlésű autóvezetés élményét.

A telekommunikációs vállalat május 20-án a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya megnyitója alkalmából, majd május 23-án budapesti székházában már bemutatta az önvezető járművek felé vezető egyik legfontosabb állomást, a távvezérlésű irányítást.

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. A gépkocsiban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.

A látogatók Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző, Vogel Adrienn autóversenyző és Kőváry Anett autós műsorvezető segítségével próbálhatták ki a távvezetést.

„Az 5G hálózat számos iparágnak új ipari forradalmat jelent majd, ezek közül kiemelten az autóipar számára” – mondta a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.  

„Az ötödik generációs technológia, amelynek képességeit Debrecenben is bemutattuk, a jövő felé vezető út kezdetét jelenti, és célunk, hogy lehetőleg még idén elindítsuk Magyarországon a kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat” – tette hozzá Budai J. Gergő.