Digitális rendszámtáblával üzengethetnek az autók

Kapcsolódó cikkek

Digitális rendszámtáblával üzengethetnek az autók

Digitális rendszámtáblával üzengethetnek az autók

autó

3 perc

Első amerikai városként látott Sacramento fantáziát az intelligens rendszámtáblákban. A kaliforniai nagyváros 24 darab saját Chevy Bolt-ot látott el Rplate Pro kijelzőkkel.

A Reviver Auto vezérigazgatója a Mediapost újságírójának kérdésére válaszolva beszélt a digitális rendszámok jövőbeli felhasználási területeiről. Amikor bő egy évvel ezelőtt ezek az „alkatrészek” még újdonságnak számítottak, Neville Boston a felületeken megjelenő célzott hirdetéseket tekintette az egyik iránynak.

Ennek lényege, hogy például a bevásárlóközpontban parkoló jármű egy folyamatosan változó mini hirdetőtáblaként is funkcionálna. A rajta megjelenő hirdetések az adott helyhez igazodnának, például egy üzlet előtt állva, annak árukínálatáról adhatnának hírt.

Sacramento városa viszont másképp hasznosítja a táblákat. Ők az azonosító felületek segítségével követik az elektromos autók mozgását és a velük megtett távolságot, illetve üzeneteket, közérdekű közleményeket jelenítenek meg. De akár eltűnt gyerekekről is hírt adhatnak, esetleg jelezhetik, ha az autót ellopták.

A hálózatba kapcsolt rendszámtáblák koncepciója az okosautók, majd az önvezető járművek elterjedésével is egyre népszerűbbé válhat.

Bérautóknál is jól jöhet

Az amerikai város tehát jelenleg nem hirdetési, inkább újfajta kommunikációs lehetőségként tekint ezekre az eszközökre. A táblák hátránya, hogy jelenleg még borsos az áruk. A több száz dolláros darabonkénti költséget a magánemberek többsége valószínűleg nem fogja kifizetni, a gyártók viszont nem is feltétlenül nekik szánják ezeket a fejlesztéseket. Az autókereskedők például érdeklődnek az Rplate Pro iránt, ők leginkább a bérautók és a flották esetében látnak benne fantáziát, de a technológia érdekes lehet a kizárólag autókölcsönzéssel foglalkozó cégeknek is. 

A társaság első embere felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő hatóságoknak engedélyezniük kell a GPS-szel, gyorsulásmérővel, RF (rádiófrekvenciás) szenzorral és tárhellyel ellátott fejlesztést. Arra is ügyelniük kell a tulajdonosoknak, hogy a rendszám  a digitális üzenetek mellett is mindig megfelelően látszódjon. 

Az innovatív kijelzők iránt nemcsak Sacramento érdeklődik, más szövetségi államok is készülnek engedélyezni azt. Dubaj pedig már szerződést is kötött a Reviver-rel a tesztelésükre.

Forrás: