Digitalizáció az utakon: így is javulhat a közlekedés

Kapcsolódó cikkek

Digitalizáció az utakon: így is javulhat a közlekedés

Digitalizáció az utakon: így is javulhat a közlekedés

autó

2 perc

A brit autópályákon az új digitális rendszerben a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia további közlekedési adatokkal is segítheti majd az utazókat.

A közlekedési információiért felelős National Traffic Information Service (NTIS) számolt be az új fejlesztések bevezetéséről, aminek a célja, hogy az autópályákon és a legfontosabb útvonalakon haladó járművezetők ezentúl konzisztens és megbízható információkhoz jussanak.

A még pontosabb adatsorok hatékonyabbá teszik mind az üzemeltető National Highways (NH) szakemberei, mind a balesetek esetén odaérkező segítők munkáját, valamint biztosítják a forgalom zavartalanságát.

Az útnak indulók az eddigieknél könnyebben tervezhetik meg az utazást és jobban elkerülhetik a késéseket. A felhőinfrastruktúrába küldött legfrissebb adatokat a hálózati elektronikus táblákra és az utazástervező digitális platformokra is eljuttatják.

A szervezet emellett természetesen minden olyan friss információkat is megoszt a közlekedőkkel, mint a tervezett munkák, a késések vagy más, torlódásokat előidéző események.

Digital Roads stratégia

Az NH ügyfélszolgálati igazgatója, Melanie Clarke a projektről elmondta: a közlekedés digitalizációját célul tűző stratégia 2025-re biztonságosabb, zöldebb utakat vizionál. A digitalizáció, valamint az elektromos, a hálózatra csatlakoztatott és a sofőr nélkül közlekedő autók a jövőben alapjaiban változtatják meg a közlekedési úthálózatok tervezését, építését, működtetését és használatát.

Az új rendszer az említett előnyök mellett támogatja a stratégiai úthálózat digitális iker reprezentációjának létrehozását is. A technológiával gépi úton térképezik fel a helyi autópályákat és főutakat, majd gépi tanulás (ML) és mesterséges intelligencia (AI) segítségével 24 órával előre pontosan meghatározzák állapotukat.

Mindez csökkenti mind a tervezett (például sportesemények, útépítések), mind a váratlanul bekövetkezett események (balesetek) hatását azáltal, hogy a növekvő automatizáció révén javul az úthálózat menedzselése, és pozitívan változhat az utazások tervezhetősége.

Forrás: