Drónok köröznek az Audi felett

Kapcsolódó cikkek

Drónok köröznek az Audi felett

Drónok köröznek az Audi felett

autó

2 perc

A német autógyártó saját fejlesztésű repülő eszköze a hatalmas gyári parkolóban beazonosítja a megrendelt kész járműveket, így egyszerűsíti a kiszállítás előkészítését.

Az automatizáció és a technológia ma már elengedhetetlenek az autóiparban, nemcsak a járművek működésében, hanem az előállításukban is. A folyamatok erősítése és gazdaságossá tétele érdekében a gyártók egyre többet invesztálnak a robotokba. Az Audi most ezt a tendenciát gondolta tovább.

Az autógyártó nemrég jelentette be, hogy neckarsulmi üzemében új, saját fejlesztésű drónt kezdett alkalmazni. A robotrepülő a cég szerint gyorsabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi a kész gépjárművek útnak indítását a német gyárból.

A teljes mértékben önvezető hexakopter az elkészült autók parkoló területe fölé szállva regisztrálja minden egyes jármű pontos helyzetét. Ez segít abban, hogy a megrendelt járművek kiválasztása sokkal gördülékenyebb és egyszerűbb legyen a hatalmas parkoló területen.

Neckarsulmból napi szinten szállítják az Audi A4, A5 Cabriolet, valamint az A6, A7, A8 és az R8 modelleket. Korábban ez jóval körülményesebb feladatot jelentett, de az autonóm drón használatával könnyen megtalálhatók és beazonosíthatók az egyes kocsik.

A hat properellel szerelt gép GPS és rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) segítségével rögzíti a járművek pozícióját és RFID chip leolvasásával kigyűjti a megfelelő adatokat. A feladat elvégzése után a landoló drón az adatokat WiFi-n keresztül, automatikusan az adatbázisba továbbítja, az eredmény pedig megjelenik egy digitális térképen. Az ezáltal már egyszerűen megtalálható autót a szakemberek felkészítik arra, hogy tulajdonosához vagy a kereskedőhöz szállítsák.

A robotrepülő önállóan száll fel és le, a munkatársak pedig tableten vagy laptopon követik az eszközt. Ha azonban valamilyen vészhelyzet megköveteli, felülírhatják az autonóm mechanizmust és átvehetik az eszköz feletti irányítást. Természetesen nem jönne jól, ha a drón rázuhanna az értékes autók bármelyikére.

A vállalat a robotrepülőt egyelőre tesztüzemben használja dél-németországi üzemében, de a tervek szerint valószínűleg állandó jelleggel bevezeti több más helyszínen is, és hasonló megoldást tervez beindítani a VW-csoport szinte minden gyárában.