Dugók és zsúfolt parkolók? Már van megoldás

Dugók és zsúfolt parkolók? Már van megoldás

Dugók és zsúfolt parkolók? Már van megoldás

autó

3 perc

Az amerikai Bostonban fellélegezhetnek az autóvezetők, a városban ugyanis egy intelligens közlekedési és parkolási rendszer segít elkerülni a forgalmi torlódást. Az Innovation District nevű városnegyed négy különböző részén eddig összesen 330 parkolóhelyet láttak el érzékelőkkel, és az utak mellett több helyen speciális információs táblákat helyeztek el, amelyek az esetleges dugókról és a forgalom intenzitásáról adnak tájékoztatást.

Az új program Boston „Complete Streets Strategy” elnevezésű városfejlesztési stratégiájának részét képezi, amelynek célja egy a mainál környezettudatosabb, intelligensebb és összetettebb forgalmi és tömegközlekedési hálózat kialakítása. A projekt ezen kívül támogatja a „Greenovate Boston” városi fenntarthatósági kezdeményezést, amelyben keretében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére igyekeznek buzdítani a lakosságot.   

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? 5 út az okos városokhoz >>A városatyák legfőbb célja, hogy Boston nyüzsgő, belvárosi részében enyhítsék a közlekedési és parkolási problémákat. Az intelligens rendszer egyrészt valós időben jelzi az autósokhoz legközelebb lévő szabad parkolóhelyeket, és meg is mutatja az oda vezető legrövidebb utat. Az információs táblák segítségével az autósok elkerülhetik a zsúfoltabb útszakaszokat, ráadásul a jelzések az ingázókat is elkalauzolják a délutáni csúcsforgalomban a belvárosból az autópálya felé.

A Bostoni Közlekedési Hatóság megbízottja szerint a szenzorok felszerelésével csökkenteni lehet majd a parkolóhelyet kereső, az utcákon fel-alá cirkáló autók számát. Thomas J. Tinlin azt is hozzátette, hogy a rendszer továbbfejlesztése révén hatékonyabban és gyorsabban lehet majd kijutni a városból még a délutáni csúcsidőszakban is. A városvezetők a 330 okosparkoló érzékelőt a kaliforniai székhelyű Streetline Inc. vállalattól szerezték be, amely az Egyesült Államokban és Európában számos önkormányzatnak segített hasonló közlekedési rendszer kiépítésében. Az autósok egy mobiltelefonra letölthető, Parker névre keresztelt ingyenes alkalmazáson keresztül kaphatnak információt a közelben lévő szabad parkolóhelyekről.   

A neves Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT - Massachusetts Institute of Technology) szintén támogatja a bostoni városvezetőket az Innovation District városrész forgalmának visszaszorításában. Az intézmény például abban segíti a járművezetőket, hogy reggel minél gyorsabban eljussanak gyermekük iskolájától a munkahelyükre. Az MIT Big Data projektje során - a szövetségi kormánnyal egyetértésben – a Mol Bubihoz hasonló Hubway kerékpárokról, a taxikról és a tömegközlekedési járművekről származó információkat vetik össze. A rendszert először ezen a héten tesztelhetik élesben is a városlakók, a program a jelenlegi tervek szerint december 11-én startol.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, nyáron az olaszországi Pisa városában is beindult az okosváros program, amelynek keretében egyebek között intelligens parkolási hálózatot építettek ki. A projekt központja az Arno folyó partján található híres Piazza Carrara tér lett, az itteni parkolóhelyeket szerelték fel érzékelőkkel. Pisa polgármestere, Marco Filippeschi úgy véli, hogy az intelligens parkolási rendszer jól illik a már meglévő okos tömegközlekedési hálózat koncepciójához. Az új kezdeményezés gyorsítja és javítja a forgalmat, emellett hatásos eszköze lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének.

Forrás: Connected World