Egyre sikeresebb a magyar önvezető projekt

Kapcsolódó cikkek

Egyre sikeresebb a magyar önvezető projekt

Egyre sikeresebb a magyar önvezető projekt

autó

2 perc

A budapesti székhelyű AIMotive újabb sikeres befektetési kört zárhatott, 38 millió dollárral sikerült bővítenie rendelkezésre álló tőkeállományát.

A fejlesztőcsapat tesztmodelljeinek budapesti próbaüzeméről már mi is beszámoltunk, azóta Kalifornia és Franciaország útjain is fel-fel bukkannak a magyar fejlesztésű sofőr nélküli kocsik. Ráadásul a vállalat olyan nagy nemzetközi cégekkel is együttműködik, mint például a SA Peugeot Citroën, a kínai SAIC, a Volvo, vagy épp az Nvidia – számolt be a sikerekről az Index Tech rovata. A jövőbeli terveik közt szerepel az ázsiai piac meghódítása is, Japánban és Kínában is terveznek tesztprogramokat, valamint további amerikai államokban is közutakra engednék önvezető járműveiket.

Fejlesztői hajsza az első önvezető autóért

„Hasonló biztonsági szintet akarunk elérni, mint amilyen a repülőkön van” – mondta Kishonti László, a cég alapítója és vezérigazgatója, hozzátéve, hogy repülőn utazni tízezerszer biztonságosabb, mint autóba ülni, ha a megtett kilométerekre jutó balesetek számát vizsgáljuk. Épp ezért a magyar fejlesztőcsapat a repülők teszteléséhez is használatos, virtuális szimulációs módszert használja, mely egyben abban is segít, hogy jelentősen rövidüljenek a fejlesztési ciklusok.

A tech-szektor legnagyobb éves seregszemléjének számító, Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállítói között is helyett kapott az AIMotive, mesterséges intelligenciát gyorsító chipjük, az aiWare prototípusát prezentálják az érdeklődők számára.

Kishonti László a tőkeemelésről elmondta, hogy az összeg 70 százaléka neves pénzügyi befektetőktől származik, akik „színtisztán pénzügyi megfontolások miatt tartják vonzónak a céget”. Ez az AImotive számára is előnyös, hiszen mint hozzátette, egy „független, technológiailag és üzletileg is sikeres vállalatot szeretnének felépíteni”.