Életeket menthet a biciklivel kommunikáló autó

Kapcsolódó cikkek

Életeket menthet a biciklivel kommunikáló autó

Életeket menthet a biciklivel kommunikáló autó

autó

2 perc

2016-ban Amerikában 840 biciklis halt meg közúti balesetben, ami 1991 óta a legrosszabb adat. A baleseti statisztikák csökkentése érdekében fogott össze a Ford, a Trek Bycicle és a Tome Software. Céljuk, hogy létrehozzanak egy, a kerékpár és a gépjárművek közti (bicycle-to-vehicle, B2V) kommunikációs rendszert.

A vehicle-to-vehicle (V2V) és a vehicle-to-everything (V2X), vagyis a gépjárművek közti vagy a gépjármű és bármi más közti kommunikáció már létező fogalmak. A megfelelő szoftverrel felszerelt autók akár mobiltechnológia, akár a gyors, alacsony késleltetésű, kis hatótávolságú kommunikáció, az úgynevezett dedicated short-range communications (DSRC) segítségével képesek egymással kapcsolatot teremteni. Ahhoz, hogy az önvezető gépkocsik tömegével lephessék el az utakat, szükség is van arra, hogy a járművek egymással és az infrastruktúrával is „beszélgethessenek”. 

De mi lesz a biciklistákkal? 

A Tome és a Trek Bicycle egy olyan két- és négykerekűek közötti kommunikációs rendszer fejlesztésén dolgozik, amely a mesterséges intelligencián alapulva figyelmezteti a veszélyes útszakaszon haladó autósokat, ha kerékpáros van előttük. 

Biciklisbarát lesz a sofőr nélküli autó

A márkafüggetlenre tervezett fejlesztés a már meglévő bringás termékekkel együtt is használható lesz, és a szakemberek úgy tervezik, hogy a szoftvertechnológia licenszét mind a kerékpár-, mind a gépjárműgyártók rendelkezésére bocsájtják, ezzel ipari sztenderddé teszik azt. A Forddal való együttműködéstől az autonóm autók és a kerékpárok közti együttműködést remélik.   

A Tome jövőre a Michigani Egyetem önvezető autókra kialakított tesztpályáján, az Mcity-n kipróbálva fejleszti azt a szoftvert, amelyet aztán a kerékpár- és az autóalkatrészekbe, valamint a megfelelő applikációkba is be lehet építeni.

A sisak is segíthet 

Három évvel ezelőtt ugyanúgy a CES-en a svéd Volvo mutatta be egy kétirányú kommunikációra alkalmas biciklis sisak prototípusát. Az okosfejfedő a kerékpáros és a közelben haladó autós között kommunikálva előzheti meg a baleseteket. Érdemes azt is kiemelni, hogy a Ford és a Qualcomm közösen dolgoznak az úgynevezett cellular vehicle-to-everything (C-V2X) rendszeren is, amely a kerékpárok elektronikai rendszerével és a mobilappokkal is integrálható.

Forrás: The Verge