Életeket menthet az intelligens autó

Életeket menthet az intelligens autó

Életeket menthet az intelligens autó

autó

2 perc

25 ezer ember életét menthetik meg évente az önvezető autók. A Vodafone aktív szerepet vállal az autonóm közlekedés régiós fejlesztésében.

Jelentősen csökkenthetik a balesetek számát és évente akár 25 ezer ember életét menthetik meg az európai utakon az intelligens, egymással együttműködő autók és egyéb közlekedési eszközök. A mainál sokkal biztonságosabbá válthat a közlekedés, miután már ma is olyan szenzoros eszközök segítenek a járművezetőknek a balesetek elkerülésében, mint az automata fékezés, a sávkövetés vagy éppen a holttérjelzés. 

Az iparági várakozások szerint 2024-ben az eladott új autók 89%-a rendelkezhet a konnektivitás képességével, és 2025-re mintegy 50 milliárd „összekapcsolódott” eszköz vesz majd körül minket. A Vodafone Magyarország a napokban egy régiós kutatás-fejlesztési együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett digitális csúcstalálkozón – mondta Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Az együttműködés célja, hogy a digitális átalakulás kínálta lehetőségeket kihasználva a Közép-kelet európai Régió és a régiós vállalatok minél aktívabban bekapcsolódjanak az intelligens közlekedési rendszerek, az autonóm közlekedés fejlesztésébe. 

A november 17-18. között rendezett budapesti Regional Digital Summit konferencián Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a jövő termelése egyértelműen a gyártási folyamatok digitalizálására épül, ami különleges innovációs alkalmazkodást és minden korábbinál gyorsabb válaszokat kíván a gazdaság szereplőitől. Varga Mihály hozzátette: térségünk versenyképességét erősíti, ha országaink együttműködnek az autonóm vezetés szabályozási és infrastrukturális területein, valamint az autófejlesztés és a beszállítói hálózatok bővítésében.

A Vodafone a világ vezető IoT-szolgáltatójaként már jelenleg is aktívan közreműködik a közlekedés automatizálását szolgáló fejlesztésekben, így az autonóm autózás kifejlesztésében is.

A Vodafone-csoport első távközlési szolgáltatóként csatlakozott a 2016 szeptemberében létrejött globális 5GAA (5G Automotive Association) szövetséghez, amelynek célja az összekapcsolt és automatizált vezetés és az intelligens szállítási rendszerek fejlesztése. A cél érdekében a vállalat már meg is kezdte a járművek közötti (vehicle-to-vehicle) kommunikáció, az LTE-V2X tesztelését. Alexandre Froment-Curtil szerint az IoT-technológia, a jelenleg már zajló negyedik ipari forradalom átalakítja a világunkat, és nagyon fontos, hogy a jövő alakításában és formálásában Magyarország tevékenyen részt is vegyen. A Vodafone Magyarország ezért a rendelkezésére álló eszközökkel mindent meg is tesz – mondta a vezérigazgató.