Elütött egy embert a bécsi önvezető busz

Kapcsolódó cikkek

Elütött egy embert a bécsi önvezető busz

Elütött egy embert a bécsi önvezető busz

autó

1 perc

Párizsban is leállították a sofőr nélküli teszteléseket.

A Navya autonóm busz az osztrák fővárosban egy 30 éves nőt gázolt el csütörtökön, aki figyelmetlen volt. Bár igen alacsony, 12 km/h-s sebességnél történt a baleset, az ütközést nem tudta elkerülni a jármű. Nem szenvedett komoly sérülést a nő, de az önvezető teszteléseket ideiglenesen felfüggesztették a baleset kivizsgálása idejére.

Az önállóan közlekedő járművekkel több városban kísérleteznek: Bécs június elején kezdte meg a tesztet két önjáró busszal a közutakon. A hasonló Navya kisbuszokat Párizsban már sokkal korábban, 2017 júliusában elindították, amelyeket szintén leállítottak hétvégén. A hírek szerint teljesen más okból, mint a bécsi esetben – számolt be róla a hvg.hu.

Az osztrák tesztelésről korábban mi is beszámoltunk. Az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt még 2017 nyarán indult.

A projekt keretében az osztrák fővárosban fejlesztik tovább a francia Navya Arma-t. Az elektromos meghajtású jármű gépi tanulás (machine learning) segítségével tanulja meg, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat.

Forrás: