Felfüggesztették az Uber önvezető tesztjeit Arizonában

Kapcsolódó cikkek

Felfüggesztették az Uber önvezető tesztjeit Arizonában

Felfüggesztették az Uber önvezető tesztjeit Arizonában

autó

2 perc

A vállalat autonóm járműve által okozott, végzetes kimenetelű baleset után Arizona állam bejelentette, hogy felfüggesztik az Uber engedélyét.

Mindez azután történt, hogy március közepén egy Uber-jármű fékezés nélkül elütött egy gyalogost, ezzel az önvezető gépkocsik történetének első halálos balesetét okozta. A baleset során egy Uber Volvo XC90 SUV sodort el egy, a biciklijét az úttesten áttoló nőt Tempe területén. Az ütközés során a kocsi önvezető üzemmódban működött, de a volán mögött ült egy tesztsofőr is.  

A döntést a szövetségi állam kormányzója, Doug Ducey levélben közölte az autómegosztó cég vezetőjével. A CNN által megszerzett levél szerint a kormányzó „felzaklatónak és ijesztőnek” találta az esetről készült videofelvételt, ami „kérdéseket vet fel benne azzal kapcsolatban, hogy képes-e a társaság folytatni az arizonai teszteket”.  

Válaszában az autós vállalat kiemelte, hogy az esemény után – saját döntésük alapján – azonnal kivonták az összes autonóm gépkocsijukat az utakról. Minden segítséget megadnak a folyamatban lévő vizsgálat során, és együttműködnek a hatóságokkal – közölte a szóvivőjük.

A város rendőrsége és az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (National Transportation Safety Board) jelenleg az eset körülményeit vizsgálják.

A szövetségi állam korábban kifejezetten üdvözölte az önvezető technológiát, Ducey kormányzó éppen a hónap elején adta hagyta jóvá az autók sofőr nélküli, közutakon végzett tesztelését. Arizonában próbálja ki sofőr nélküli autóit a Waymo, amely a Google anyacégének, az Alphabetnek az önvezető divíziója.

Az Uber-rel kapcsolatos események tükrében most az egész államban górcső alá veszik az iparágat. A bostoni városvezetés arra kérte az autonóm járműveket üzemeltető cégeket, hogy amíg a biztonsági eljárásokat felül nem vizsgálják, szüneteltessék a teszteket.