Hálózatba kapcsolt autók: összefog az AT&T és a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Hálózatba kapcsolt autók: összefog az AT&T és a Vodafone

Hálózatba kapcsolt autók: összefog az AT&T és a Vodafone

autó

2 perc

A két telekommunikációs vállalat együtt dolgozik az IoT-innovációk autóipari alkalmazásának felgyorsításán.

A szolgáltatók további tervei között szerepel, hogy fontossági sorrendet fognak meghatározni a projektek között a biztonság, a védelem és a szórakoztató funkciók fejlesztése érdekében. Az alábbi fókuszterületeket határozták meg:

  • 5G és önvezető jármű technológia,
  • V2X jellemzők (jármű és egyéb berendezések közötti kapcsolat – vehicle-to-everything),
  • fedélzeti szórakoztatóelektronikai megoldások,
  • alkalmazások és szolgáltatások hálózatba kapcsolt gépkocsik számára,
  • globális szolgáltatásminőségi modellek,
  • a hálózatba kapcsolt gépkocsik / okosvárosok találkozási pontja.
Az AT&T és a Vodafone Business egyaránt kínál hálózatba kapcsolt autókat célzó szolgáltatásokat, valamint autóipari, flotta- és biztosítási termékeket.

Az elektronikus és telematikus rendszereket járművekbe integrálják az autógyárban és a későbbi fázisban is. A két vállalat együttesen több mint 50 évnyi tapasztalattal rendelkezik az autóiparban. Csaknem 50 globális márkával dolgoznak együtt, és több mint 43 millió, jelenleg az utakon futó gépkocsit és teherjárművet kapcsoltak a hálózatra.

A két cég ezen felül úttörő szerepet tölt be a közlekedés jövője és az önvezető megoldások terén:

Szövetségek

Az AT&T és a Vodafone egyaránt az 5GAA tagja, amely egy globális, iparágakon átívelő szervezet. Autóipari, technológiai és távközlési szektorok dolgoznak együtt teljes folyamatot felölelő, jövőbeli járműipari és szállítási megoldások kidolgozásán.

V2X

A Vodafone már két éve teszteli Németországban a C-V2X (Cellular-vehicle-to-everything) technológiát. A fejlesztés a C-V2X-et adaptív tempomattal integrálva olyan járművezetést támogató rendszert eredményez, amely figyelmezteti a vezetőt, ha az úton történik valami, automatikus gyorsítással, illetve fékezéssel reagálva.

Tesztlétesítmények

Németországban a Vodafone 5G laboratóriumot és tesztpályát hozott létre, amelyek célja – autóipari vállalatokkal együttműködve – az 5G-alapú közlekedési újítások fejlesztése. Az AT&T a Michigan állambeli Detroit közelében található fejlesztési tesztpálya, az American Center for Mobility alapító tagja és kizárólagos hálózati szolgáltatója.

Biztonság

Az amerikai szolgáltató a Together for Safer Roads (Együtt a biztonságosabb utakért) alapító tagja. A szervezet olyan magáncégek koalíciója, amelyeknek célja az utak biztonságosabbá tétele, valamint a balesetek következményeként előforduló halálesetek és sérülések csökkentése.

Olvassa el a cikk első részét is! További információk az AT&T és a Vodafone Business hálózatba kapcsolt járművekkel foglalkozó weboldalán találhatók.