Hamarosan repülő autók közlekedhetnek New Hampshire-ben

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan repülő autók közlekedhetnek New Hampshire-ben

Hamarosan repülő autók közlekedhetnek New Hampshire-ben

autó

1 perc

Az Egyesült Államokban elsőként New Hampshire engedélyezi a futurisztikus járművek közlekedését.

1788-ban ez a tagállam volt az első, amelynek alkotmánya lett, most pedig úgy tűnik, más területen is úttörők lesznek. Elfogadták ugyanis a Jetson elnevezéssel emlegetett törvényjavaslatot, melynek értelmében a jövőben futurisztikus járművekkel is lehet majd találkozni a közutakon. 

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a repülő autók esetén egyelőre csak a földi közlekedést engedélyezték – felszállni nem engedik azokat –, mindez így is nagy előrelépésnek számít.

A törvényjavaslat egyébként a Magyarországon is vetített, Jetson család című amerikai televíziós rajzfilmsorozatról kapta a nevét, amely a lebegő házak és repülő autók világában játszódik, ahol minden gombnyomásra történik. A sorozatból később film is készült.

A jogszabályok értelmében tehát egyelőre csak a közúti közlekedés a megengedett, és ezekre a speciális járművekre is a hagyományos gépkocsikra vonatkozó szabályok érvényesek.

Bár a futurisztikus autók egyelőre inkább az ígéretek és a tervek szintjén vannak jelen világszerte, természetesen vannak olyan cégek, amelyek évekkel ezelőtt beszálltak a fejlesztési versenybe.

Közülük az egyik nagy névnek a Terrafugia számít. Az eredetileg massachusettsi startupot később a kínai Geely autógyártó vásárolt fel. Néhány évig látszólag csend volt körülöttük, a közelmúltban azonban úgy nyilatkoztak, hogy 100 emberük dolgozik a repülő autóhoz kapcsolódó projekten, szem előtt tartva a városi légi mobilitás kérdéskörét.

A másik társaság a Samson Sky. Az oregoni startup Switchblade járgányát eredetileg 2019-ben tervezték bevezetni, ez azonban a jelek szerint egyelőre még várat magára.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy ha lesz is valódi, levegőben is közlekedő autó, az korántsem úgy fog teljesíteni, mint ahogyan az az ikonikus rajzfilmsorozatban látható volt. Valószínűleg közelebb állnak a valósághoz a vertikális felszállásra és leszállásra képes szerkezetek vagy VTOL-ok (Vertical Take-Off and Landing) –, amelyek kategóriájába a többi között a helikopterek és a rotor-meghajtású légi járművek is beletartoznak.

Forrás: