Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

autó

7 perc

A Las Vegas-i tech-kiállításon már szinte megszokottnak számít, hogy olyan jelentős autóipari vállalatok is, mint a Ford, a Honda vagy a Toyota, különféle intelligens fejlesztéseket mutatnak be. Emellett idén sem maradhattak ki a show-ból a nagyra törő tervekkel érkező új versenyzők sem.

Az egyik példa az eddig kevésbé ismert Byton startup, amely az expón mutatta be koncepciójárművét. Az autó a tervek szerint jövőre debütál Kínában, 2020-ban pedig már az Egyesült Államokban és Európában is kapható lesz. A gépkocsi legszembetűnőbb eleme a hatalmas, egész műszerfalat beborító képernyő lesz, amelyet a fejlesztők „megosztott élménykijelzőnek” (Shared Experience Display) neveztek el.

A fejlesztés célja, hogy a tulajdonos még inkább „magáénak érezze” a járművet, és a vezetéssel eltöltött időt minél hasznosabban tudja eltölteni. Az autó az arcfelismerési funkciónak köszönhetően képes lesz azonosítani a tulajdonost, majd ezt követően betölti a beállított paramétereket. Emellett a jármű gesztus- és hangvezérléssel is irányítható lesz az Amazon Alexa rendszerén keresztül.

A cég tájékoztatása szerint a saját felhőalapú platformjukra épülő platform négy kulcsfontosságú területre összpontosít: az egészségügyre, a kommunikációra, a szórakozásra és a különféle tevékenységekre. Az egészségügyi statisztikák alapján a jármű képes lesz előre jelezni, hogy mikor érdemes a vezetőnek szünetet tartania, az utasok pedig a további beépített képernyőkön nézhetnek filmeket vagy videókat a hátsó ülésen. Ha pedig a videó hosszabb, mint az utazás, akkor legközelebb pontosan onnan folytathatják a filmnézést, ahol abbahagyták, hiszen a központi rendszer ezt az adatot is rögzíti.

A Byton célja, hogy a gépkocsi egyrészt megkönnyítse a benne utazók életét, másrészt pedig egyfajta „digitális közösségi térként” funkcionáljon, így az autózás újabb szempontból is élménnyé váljon. A kényelemnek természetesen ebben az esetben is ára van, a tervek szerint a jármű kezdőára 45 ezer dollár (nagyjából 11,5 millió forint) lesz.

Forrás: Time