Hol egy szabad parkoló? Az M2M megmutatja

Hol egy szabad parkoló? Az M2M megmutatja

Hol egy szabad parkoló? Az M2M megmutatja

autó

2 perc

Olaszország egyik legpatinásabb városában az autósoknak nem kell többet bosszankodniuk fel-alá furikázva, hogy szabad parkolóhelyet találjanak. A pisai városatyák ugyanis júniusban beindították okosváros programjukat, amelynek keretében egyebek között intelligens parkolási hálózatot építettek ki.

A korszerű megoldásnak egy úgynevezett „big data” rendszer az alapja, amely a foglalt és a szabad parkolóhelyek mellett a forgalom alakulásáról is adatokat rögzít.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? 5 út az okos városokhoz >>A projekt központja az Arno folyó partján található híres Piazza Carrara tér lett, az itteni parkolóhelyeket szerelték fel szenzorokkal. Az érzékelők folyamatosan továbbítják az adatokat arról, hogy a parkoló szabad vagy éppen foglalt, ezzel segítve az autósokat, illetve a városi forgalom irányítóit a tájékozódásban. Az adatokat a városban korábban bevezetett Tap&Park alkalmazással ötvözik. Az applikáció nem csupán elkalauzolja a sofőröket a szabad helyekre, de azt is lehetővé teszi, hogy mobilon keresztül egyenlítsék ki a parkolási díjat.  

Pisa polgármestere, Marco Filippeschi szerint az intelligens parkolási rendszer jól illeszkedik a már meglévő okos tömegközlekedési hálózat koncepciójához. Az új kezdeményezés gyorsítja és javítja a városi forgalmat, emellett hatásos eszköze lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének. A városvezető azt is elmondta, hogy a belvárosi forgalomnak jelenleg majdnem harmadát adják azok az autók, amelyek szabad parkolóhelyet keresgélnek. A város útjain mintegy 90 ezer jármű halad át naponta, ez a zsúfoltság érezhetően csökkenhet az okosváros programnak köszönhetően.

Hamburg válhat az egyik legokosabb várossá >>A fejlesztés abból a szempontból is érdekes, hiszen a hagyományokat féltve őrző városban mindig is szigorúan ragaszkodtak a múlt értékeihez. Jól példázza ezt a dóm mellett található jellegzetes ferde torony is, amelyet hosszú évek során sem építettek újjá, hogy függőleges legyen. A tradíciókra sokat adó városban ennek ellenére már hosszú évek óta dolgoznak innovatív megoldásokon a Fenntartható Energiaügyi Akcióterv keretében.

A fejlesztés során a városvezetők vállalati partnere a 2011-ben alapított Kiunsys volt, amelynek központja a közép-olaszországi Campochiaro régióban található. A cég egyebek között RFID- (rádiófrekvenciás azonosítás) és SaaS-alapú (Software as a Service) termékekkel van jelen a piacon, és támogatja a Dolgok Internetének (IoT = Internet of Things) további térhódítását.

Forrás: M2M Now