Az 5G-vel is biztonságosabbá válhat a közlekedés

Kapcsolódó cikkek

Az 5G-vel is biztonságosabbá válhat a közlekedés

Az 5G-vel is biztonságosabbá válhat a közlekedés

autó

1 perc

A digitális átalakulás témáját kutató ABI Research tanulmánya szerint az 5G az elkövetkezendő évtizedekben jelentős hatással lesz a járművekre és a közlekedésre egyaránt. Számításaik szerint 2030-ra 41 millió, 2035-re pedig 83 millió 5G kapcsolattal rendelkező autó róhatja majd az utakat.

A tanulmány arra is rámutat, hogy 2023-ra a járművek már elkezdhetnek kommunikálni egymással a közúti biztonság fokozása érdekében. A várakozásaik szerint az ötödik generációs hálózatra csatlakoztatott autók a cellás-V2X (C-V2X) rendszerű gépjárművek több mint 75%-át teszik majd ki.

A C-V2X a V2V (vehicle-to-vehicle), azaz járművek közötti és a V2X (vehicle-to-everything), azaz jármű és minden más közötti kommunikáció globális rendszere, amely elsősorban a biztonságra és az intelligens rendszerekre összpontosít.

A kutatóintézet számításai szerint az első 5G-s autók 2022-ben jelennek majd meg az utakon. A szakértő arra számítanak, hogy a jobb forgalomszervezés és a nagyobb közlekedésbiztonság mellett az 5G-s kommunikációnak és a lehető leghatékonyabb vezetésnek köszönhetően akár harmadával is csökkenthet majd az üzemanyag-fogyasztás.

Leo Gergs, az ABI Research elemzője úgy véli, még ennél is fontosabb, hogy a szenzoradatok megosztása révén sokkal biztonságosabban lehet majd közlekedni. Továbbá a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozók – például a gyalogosok vagy a kerékpárosok – védelme szempontjából is kiemelt szerepe lesz mindennek. Az 5G kommunikáció autós integrációja így mindenképpen kritikus jelentőséggel bír.

Nem beszélve az új generációs hálózat gazdasági szerepéről és GDP-növelő hatásáról. 2035-re ugyanis a kapcsolódó bevételek a kutatócég előrejelzése szerint elérhetik akár a 17 billió dolláros szintet is. Ez természetesen jelen pillanatban még csak elmélet. Az viszont tény, hogy az 5G-ben rengeteg fejlesztési lehetőség rejlik. Megfelelő használatával pedig az utakon akár életeket is lehet menteni, nem beszélve a közlekedéshez kapcsolódó kiadások csökkentéséről.

Forrás: