Így is megtéveszthető az önvezető autó

Kapcsolódó cikkek

Így is megtéveszthető az önvezető autó

Így is megtéveszthető az önvezető autó

autó

1 perc

A különböző közlekedési jelzéseket a sofőr nélküli járművek többnyire kamerák segítségével ismerik fel, ám most egy kutatás kiderítette, hogy a táblára ragasztott matrica is összezavarhatja rendszert.

A Washingtoni Egyetem, a Michigani Egyetem, a Stony Brook Egyetem és a Berkeley Egyetem tudósaiból álló csoport arra jött rá, hogy elegendő a közlekedési táblákat, illetve azok egyes részeit vagy betűit egyszerűen leragasztani, és így máris téves információk jutnak el az önállóan közlekedő járművekhez – számolt be a kutatásról az SG.hu.

A teszt során a szakértők fekete és fehér csíkokat ragasztottak egy stoptáblára. Természetesen az autósok ezt követően is könnyedén felismerik a táblát, az önvezető rendszerek számára azonban már ennyi módosítás is elég volt, hogy ne tudják, mit mutat a gyakori jelzés.

Márpedig a matricával ellátott közlekedési tábla nem ritka jelenség. Ezek a viccből vagy hirdetési szándékkal történt leragasztások a hétköznapokban nem akadályozzák a közlekedést, ám ahogy a tesztből kiderült, az autonóm rendszereknél ebből a szempontból is további fejlesztések szükségesek.

Természetesen a probléma áthidalható, hogyha a táblák más úton kommunikálnak az autókkal, akár valamilyen adó-vevővel, akár úgy, hogy egy digitális térképen jelölik a helyzetüket.

Sok más közlekedési helyzetet is teszteltek az egyetemi szakértők, és végső soron arra jutottak, hogy az önvezető rendszerek valóban biztonságosabban közlekednek sok sofőrnél, azonban még mindig nem jutottak el egy átlagosan tapasztalt autós szintjére sem. Ezzel együtt a technológia hónapról hónapra történő fejlődése tagadhatatlan, ami idővel elvezethet az autonóm közlekedés megvalósításához.