Így is parkolhat az okosautó

Így is parkolhat az okosautó

Így is parkolhat az okosautó

autó

2 perc

A parkolás sok bosszúságot okozhat az autósoknak, főleg, ha órákon keresztül kell körözni, mire felszabadul egy hely. Ha a parkolók nagyságát nem is növeli meg, de a szabad helyek keresésében hatékonyan segíthet az okostechnológia.

Tavaly év végén kezdte meg munkáját a SAP Vehicles Network az Egyesült Államokban és Európában, a program keretében olyan szolgáltatásokra fókuszálnak, mint az okosparkolás és okostankolás. Ez az új rendszer a SEAT-tal és a Samsunggal való együttműködésnek köszönhetően további connected car (csatlakoztatott autó) fejlesztéseket válthat valóra.

A Seat ConnectApp például a tervek szerint a hely távolról történő lefoglalása után oda navigálná a sofőrt, ráadásul már a parkolóház kapuja is nyitva várná az autóst, távozás után pedig megállás nélkül áthajthatna a sorompóknál, hiszen a fizetés egyetlen érintéssel is elintézhetővé válna.

Okosautók lepik el Amerikát

A gyakorlatban mindez valószínűleg azt jelenti, hogy az ujjlenyomat-olvasásra képes Samsung okostelefonokon keresztül, NFC-s bankkártyák vagy Samsung Pay mobilfizetés segítségével is kiegyenlíthető lesz a számla.

Digitális kulcsok

Mindezek mellett a Seat és a Samsung még februárban a Mobile World Congress kiállításon bemutatta a tavaly bejelentett digitális kulcsokat is. Ezek a fejlesztések az alapfunkciókon túl képesek távolról nyitni és zárni az ajtókat és ablakokat, valamint képesek a légkondicionáló vezérlésére is egy okostelefon vagy hordozható okoseszköz segítségével.

Az innovatív megoldással a tulajdonos meghatalmazást adhat másoknak is a jármű használatára – anélkül, hogy a kulcs fizikailag gazdát cserélne. A fejlesztés biztonságos virtuális másolatot hoz létre a digitális kulcsról, amely így elérhetővé válik egy másik okoseszközön is.

A másolaton speciális időkorlát is beállítható, amelynek letelte után a hozzáférés automatikusan lejár. A projekt későbbi szakaszában lehetőség nyílik majd az autó funkcióinak és teljesítményének személyre szabására is, például biztonsági, illetve hatékonysági szempontok alapján a maximális sebesség vagy különböző vezetői funkciók beállítása is megoldható lenne.

Forrás: NFC World