Így ismerhetik fel sofőrjeiket az autók

Így ismerhetik fel sofőrjeiket az autók

Így ismerhetik fel sofőrjeiket az autók

autó

2 perc

Tíz éven belül már a gépkocsik harmada rendelkezik majd valamilyen biometrikus azonosításra alkalmas megoldással – derül ki a Frost & Sullivan 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.

A rendkívül dinamikus fejlődés elsősorban az autóipari gyártók, illetve a viselhető kiegészítőket forgalmazó vállalatok közti partnerségnek köszönhető, ez ugyanis számottevően felgyorsítja a biometrikus technológiák terjedését az ágazatban. 

A fejlesztésekben való előrelépés radikálisan átalakíthatja a vezetési élményt, miközben javítja a járművek biztonságát és az utasok közérzetét – derül ki a riportból. A szakértők várakozásai alapján a jövő autómodelljeit már olyan funkciókkal látják el, mint például az ujjlenyomat- és az íriszazonosítás, a hang, illetve a kézmozdulatok felismerése. 

Érdemes hozzátenni, hogy ezek csak a legalapvetőbb technikák, vagyis idővel a paletta a szívritmus, az agyhullámok, a stressz-szint és fáradtság felmérésével, a szemhéj, valamint az arc letapogatásával, továbbá akár a pulzus ellenőrzésével is bővülhet.  

Életeket menthet az intelligens autó

Az a tény, hogy napjainkban a lakosságnak egyre nagyobb hányada választja a vidéki helyett a városi életet, egészen biztosan katalizátorként fog hatni a biometrikus azonosítással kiegészített vezetési rendszerek terjedésére – vélekedik a tanulmányt készítő Frost & Sullivan elemzője. Joe Praveen Vijayakumar ezt elsősorban azzal indokolta, hogy az innovációnak köszönhetően intenzív forgalom esetén is könnyebb lesz a navigáció, miközben az utasok biztonsága és kényelme szintén javul. 

A tanácsadó a tanulmányban több olyan fejlesztőcéget is kiemelt, melyek jelentős előrelépést tettek az utóbbi időben a biometria terén:

Empatica – a társaság az autóvezetők számára kifejlesztett órával lépett piacra, mely a kórelőzményeket, illetve az epilepsziára való hajlamot figyelembe véve figyeli a sofőr életjeleit és figyelmeztet egy esetleges rohamra.

Optalert – a vállalat egy infravörös sugárral működő szemüveget tervezett meg, mely nyomon követi a vezető szemmozgását, ezáltal rögtön kiszúrja az álmosság jeleit.

Sober Steering – főleg a kormánykerékbe beépíthető szenzorok révén váltak ismertté, érzékelőik képesek ellenőrizni, hogy a sofőr ittas-e, illetve, hogy a vérében lévő alkoholszint a megengedett határérték alatt van-e.

Forrás: NFCWorld+